На четвъртия ден от протеста си миньорите и енергетиците формулираха исканията си към правителството. Те са в шест точки, а до медиите бяха разпратени от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

  1. Осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи, като критична инфраструктура на енергийната система за страната.
  2. Незабавно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023 г.*
  3. Започване веднага на изработване на енергийна стратегия на Република България до 2050 г. със задължително участие на социалните партньори.
  4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г., до достигане на средноевропейски нива на домакинствата в положение на енергийна бедност.
  5. Прозрачност на процедурите по инвестиционните намерения и включване в Териториалните планове на централите, мините и засегнатите общини в съответните региони с техните проекти.
  6. Категорично отпадане от ТП на предприятие за конверсия на въглищните региони.

*Решението от 12.01.2023 г. е за предоговаряне на Плана за възстановяване и развитие, като по-конкретно се искаше отпадане на поетия ангажимент от страната за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г. Тогава депутатите гласуваха задължението към министър Атанас Пеканов от служебното правителство на Гълъб Донев.

Кабинетът напомни: Териториалните планове са публични, но трябва да се четат

Кабинетът напомни: Териториалните планове са публични, но трябва да се четат

Именно те бяха сочени като основен мотив миньорите и енергетиците да излязат на протест

Днес е четвъртият ден от протеста, който затвори движението през Прохода на републиката и по АМ "Тракия". Тази сутрин протестиращи пробиха полицейския кордон и излязоха и на АМ "Струма". Миналата седмица енергетици и минори обявиха протест, тъй като не бяха съгласни с Териториалните планове, но така и не посочиха конкретни несъгласия, а на самите протести бяха издигани лозунги като "спасяването на енергийната независимост и суверинитет на България". 

Протестиращите, а и синдикатите не откликнаха и на поканата на премиера Николай Денков за разговор вчера, а в събота изгониха министъра на енергетиката Румен Радев, който отиде директно при блокадата на "Тракия". Ден преди това миньорите отказаха да разговарят и със заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов, когото изгониха.

Миньорите получават до 36 заплати, ако не им се работи в новата държавна фирма

Миньорите получават до 36 заплати, ако не им се работи в новата държавна фирма

Правителството е приело плана за справедлив преход

Към 18 ч. движението по автомагистрала "Тракия" - от п.в. "Свобода" при Чирпан до п.в. Нова Загора, в двете посоки, продължава да бъде ограничено заради протестите. Обходът е през път II-66 Сливен - Стара Загора.

 

Временно е ограничено движението и през Прохода на Републиката, между Гурково и Велико Търново. Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП "Капитан Андреево" в посока към Русе - "Дунав мост" или обратно, биват пренасочвани през пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход. Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

 

Движението по автомагистрала "Струма", отсечката София-Благоевград при км 59, е ограничено в двете посоки от п.в. Бобошево до п.в. Дяково. Обходният маршрут е по път I-1 София-Благоевград през Дупница.

Движението по път II-76 Харманли-Тополовград е възстановено.