Заповедите за тестване на учениците и другите здравни мерки се разглеждат със заповед на ръководството на Министерство на здравеопазването. Надявам се поне народните представители да различават функциите, които имат министърът на образованието и министърът на здравеопазването.

Това заяви образователният министър академик Николай Денков по време на парламентарния контрол в парламента. Той отговори на въпрос на народния представител от "Възраждане" Елена Гунчева относно завършване на учебната година от ученици, учили в обучение от разстояние в електронна среда и такива с неизвинени отсъствия.

МЗ сключи договори за закупуването на 7 610 000 щадящи тестове за учениците

МЗ сключи договори за закупуването на 7 610 000 щадящи тестове за учениците

Тестовете ще бъдат доставени на няколко етапа

Той обясни, че не се пишат отсъствия на децата, които участват в онлайн обучение от разстояние. Срочните и годишни оценки се определят от текущите оценки на учениците, класните и контролните работи, както и изпълнението на наложените задачи от учителя спрямо ученика.

За учениците, които се обучават от разстояние поради отказа да се тестват онлайн, имат два варианта - да направят бърз антигенен тест и да бъдат изпитани в училище или да се явят в училище за индивидуално изпитване извън времето на присъствания учебен процес, без да се тестват. Ако учениците, които се обучават онлайн, надхвърлят 25% отсъствие се организира и провежда изпит за определяне на срочна оценка по учебния предмет. По преценка на преподаващия учител, ученици, които не могат да се явят, могат да бъдат изпитани и писмено в електронна среда, ако са осигурени необходимите условия за това - самостоятелна стая, с включена камера и микрофон. Ако бъдат установени непозволени средства по време на изпитването в писмена форма, не се поставя оценка.

Всички учебни занятия в страната ще са присъствени от понеделник

Всички учебни занятия в страната ще са присъствени от понеделник

Николай Денков очаква тестването на учениците да отпадне най-късно от 20 март

Независимо от различните хипотези, няма опасност учениците да не завършат учебната година - да не бъдат изпитани или да не им бъде поставена срочна оценка, увери Денков.

Той добави, че в последната COVID-19 вълна 12 000 ученици официално се разболявали всяка седмица в България. Част от тях влизали в болница, имало и по-тежки случаи. Обучението в електронна среда е дейност, която била използвана в цял свят, като имало и държави, които затваряли училищата и не организирали обучение в електронна среда. Качеството е такова, каквото може да се осигури при настоящите условия, подчерта Денков, като призова въпросите за подигравка с образователната система да бъдат насочени към друго място.

В условията на извънредна епидемична обстановка се даде равен достъп до качествено образование на всяко дете и всеки един ученик, каза Денков.

По думите му представените технологии непрекъснато с е разширяват и развиват и това е една от причините да не бъдат стандартизирани. Училищата разработват правила за възрастовите особености и профила на учениците за обучение в електронна среда, обясни образователният министър и добави, че процесът на разработване на политиките за електронните ресурси МОН се базира на научни данни.

Според Денков трябва да се направи дискусия за ефективното и балансирано използване на информационни технологии и електронни ресурси, съобразени с възрастта и развитието на децата и учениците. След това би могло да се пристъпи към разработване на препоръки, които да се приложат на обществени дискусии. Такива дискусии могат да се направят след края на учебната година.

Близо 84 хил. ученици са в клас без да се тестват за COVID-19

Близо 84 хил. ученици са в клас без да се тестват за COVID-19

Изцяло ваксинираните гимназисти са 9,72%.