По множество приоритети за развитие на страната бе постигнато единодушие между кандидат-премиера, излъчен от ГЕРБ - Николай Габровски, и лидера на "Български възход" Стефан Янев.

Има три основни точки, по които следва да бъде, а и вече до голяма степен е, постигнато единодушие между различните парламентарно представени партии - Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост, преповтори тезата си, изказана двукратно по-рано днес Габровски. Освен това приоритет е и съдебната реформа, и в конкретика създадването на механизъм за контрол на главния прокурор.

"Да се промени тонът, който напоследък наблюдаваме в българската политика - на конфронтация, на радикализация, на едни крайни мнения, които очевидно не са продуктивни",каза Габровски.

Целта на кандидат-премиера е да се състави кабинет без партийна окраска, посочи още номинираният за премиер от ГЕРБ. Имало вече и надпартийни личности, ангажирали се вече да участват в проекоправителството.

Нинова отряза ГЕРБ за кабинет, но мълчи за третия мандат

Нинова отряза ГЕРБ за кабинет, но мълчи за третия мандат

Николай Габровски иска взаимоотношенията на ГЕРБ и БСП да бъдат закърпени

Едни нови избори, вместо съставяне на кабинет, биха са отразили много негативно на държавата, заяви на свой ред Стефан Янев. "Осъзнаваме каква цена платихме, отстоявайки тази теза, но такъв ни е изборът, съзнателен. Затова сме готови на разговори", каза бившият служебен премиер.

"Нашето убеждение е, че на България е нужно правителство и ще направим всичко възможно да има такова. Разбира се, при ясни условия и правила", добави Янев.

Габровски на свой ред обеща - ще бъде публикувана официална програма с приоритети най-късно през уикенда, за да има конкретика, която да спомогне за по-лесно намиране на разбирателство.

Задачата на Габровски: Да измъкне политическата класа от тресавището

Задачата на Габровски: Да измъкне политическата класа от тресавището

Бойко Борисов разчита на подкрепата на системните партии