След час прекъсвания на заседанието на Националния конгрес на БСП от представители на вътрешната опозиция с искания за оставка, лидерът Корнелия Нинова започна да чете политически доклад, приет от ръководството. 50-ия Конгрес се провежда в НДК днес.

"Въпреки началото на днешния конгрес, той е изключително важен, защото ще говорим за концепция за нова модерна лява програма и идеология, а сме единствената партия, която дискутира тези въпроси и стъпва на идейни корени", посочи тя.

Нинова иска активност в дискусията и да се говори по същество за пътя на БСП.

Заседанието се провежда на фона на кризи, които могат да се преодолеят със смели решения и отговорност, каза Корнелия Нинова и изреди световните проблеми.

Чии интереси защитаваме, осъдихме агресията в Украйна, отворихме гостоприемството си за бежанците. Ще апелираме за неутралитет за България, да не се дава оръжие, да спрат военните действия и да се преговаря за мир. БСП е против санкциите срещу Русия, от тях пострада най-вече Европа, коментира Нинова. Енергетика, обедняване, инфлация, изреди още лидерът на БСП. Тя спомена и закриването на въглищните централи и се обяви против тях, тъй като сме изпълнили изискванията на ЕС. Левицата е за развитие на ядрената енергетика и АЕЦ, посочи още Нинова.

Списък със забранени лица на Конгреса на БСП

Списък със забранени лица на Конгреса на БСП

Кирил Добрев се появи полулегално

Ядрени санкции спрямо Русия ще обрекат икономическия живот на България, смята тя.

Дискредитиране на БСП - не се поддавайте на фалшивата пропаганда, призова Нинова. Тя е категорична, че БСП е идеологична и все още не е "чула що е новото ляво". Корнелия Нинова изреди и действията за борба със социалните неравенства на партията, призна и грешките.

В заключение Корнелия Нинова поиска да се знае, че БСП е европейска партия, макар в ЕС да "текат процеси". Българските социалисти имат проблем с ПЕС и модерното ляво, третия пол и Истанбулската конвенция, подчерта тя.

По време на речта на лидера на БСП на два пъти имаше опит за нахлуване в зала 3 на НДК. Над 200 делегати от опозицията са се събрали пред вратите и викат "Оставка". Пред вратите са Пепи Витанов, Сергей Станишев, Светлана Шаренкова и други.

Със скандал и искане за оставка на Нинова започна Конгресът на БСП

Със скандал и искане за оставка на Нинова започна Конгресът на БСП

Докога ще отказваме да носим вината, лидерът носи отговорността, посочи Петър Витанов

Нинова не пропусна да спомене и споровете с Румен Радев. "Борби с президента Румен Радев и Илиана Йотова и служебния кабинет нямаме, но искате ли да дадем огромни суми за F-16, вместо да ги дадем на млади и пенсионери и да се дават огромни суми за средства на бордоваците", попита тя.

"Да си сложим ред първо в нашата къща. Не може да се продължава повече така, да се отстранят причините и да се търси единение около идеи, а не около каузи. Вътрешните битки ни съсипват. Имахме три проблема в партията: прекият избор на членове, мандатите за депутати, мандатност на председателя. Пари и интереси, освободихме партията от олигарси, даде за пример тя.

Пречка и неудобна съм на поста, категорична бе Нинова. Докато съм председател на БСП, няма да се поддам на натиска от ЕС за Истанбулската конвенция, намекна лидерът. Тя съобщи, че имало и постъпило до НС на БСП искане за референдум по темата.

БСП смята още, че България не е готова за въвеждане на еврото от януари 2024 г. "Отлагане докато икономиката ни не е готова", иска Нинова и даде свобода на членовете на БСП да участват в референдум по темата.

Трябва да си повишим резултата и да участваме на изборите като партия, която ще е социалният стълб, каза Корнелия Нинова. Тя отрече, че БСП ще участва в каквато и да е коалиция с ГЕРБ, няма да се съюзява за постове. След изборите да се видят резултатите на партиите и тогава социалистите да проведат вътрешно-партийно решение на членовете за бъдещи коалиции, предложи на делегатите Корнелия Нинова.

На НС на БСП днес бе представена и нова програма за работа на партията.

В заключителното си слово Корнелия Нинова се извини пред делегатите за усилията им и за това, на което са станали свидетели в началото на 50-ия Национален конгрес на БСП. Тя им благодари за работата по места и поиска кураж и сили за следващите избори.