Изтеклият в публичното пространство откъс от документ, публикуван от съветника на президента Димитър Стоянов в социалните мрежи, показващ пренасочване на оръжейни пратки от Афганистан към Украйна, показва сделка, сключена от служебното правителство, назначено от Румен Радев, и не касае решения, взети от текущото управление.

Това заяви на извънреден брифинг, проведен в подопечното й ведомство, вицепремиерът в оставка и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Кирил Петков: Няма скрит внос на оръжие за Украйна

Кирил Петков: Няма скрит внос на оръжие за Украйна

"Цената, която платихме не беше за РСМ, а за това, че спряхме корупцията"

"В последните месеци темата оръжия за Украйна беше употребена грубо, манипулативно, с политически цели, беше хвърлено обвинени върху правителството, върху Министерството на икономиката и индустрията, върху комисията за оръжие и върху мен персонално, че едно говорим пред обществото, а друго правим на тъмно. Че твърдим, че нито един патрон не е изнесен за Украйна, а нощем скрито, с посредници, тонове вървят за милиарди левове", възмути се тя.

"Преди няколко дни президентът Радев ме призова персонално да обясня на левите хора в България как така, те, миролюбивите, които са против война и за мир, снабдяват с оръжие Украйна. Реших да удовлетворя този призив и да кажа на българските леви, десни, центристи за какво става дума. Защото може да се премълчава, когато лъжата идва от хора, които не знаят за какво става дума, но не може да се мълчи, когато тази лъжа идва от най-високо институционално ниво", каза Нинова.

Нинова не иска и да вижда писмото на Москаленко за оръжие

Нинова не иска и да вижда писмото на Москаленко за оръжие

Казусът е затворен, парламентът реши, убедена Корнелия Нинова

Вицепремиерът и министър на икономиката показа и въпросния документ в пълнота, като единствените заличени полета бяха тези съдържащи секретна информация. От него ставало ясно - пренасочването на оръжейната сделка било дело на служебния кабинет с премиер Стефан Янев.

"Това представлява докладна записка от директора, вече бивш, на ВМЗ "Сопот" до Съвета на директорите. От текста е видно, че става въпрос за сделка и доставка, сключена през 2021 година от служебния кабинет на Румен Радев със служебен премиер Стефан Янев. Желанието на изпълнителния директор на ВМЗ е да бъде променена датата и доставката. Да се прехвърли от 2021 г. до 29 април 2022 година", цитира съдържанието на документа лидерът на "Столетницата". Показа и втори документ, показващ, че Съвета на директорите на ВМЗ одобрил въпросната докладна.

"Тази сделка е спряна, никога не е видяла бял свят, а този борд е уволнен. Питам президента как ще изчисти това петно, лепнато на президентската институция от главния му секретар, защото това е направено умишлено. Стоянов има целия документ, щом е извадил от него три реда. Той знае, че това е сделка на служебния кабинет на президента Радев и въпреки това вади само част, за да манипулира обществото. С тези документи той уличава държавния глава и служебното му правителство в търговия с оръжия за Украйна", остра бе тя.

Запитана защо Нинова е мълчала в последните месеци, тя обясни, че не желаела скандали, когато народът имал нужда от хляб и подкрепа за цената на тока. След като обясни стоицизма си, тя отрече също да е във война с президента. Войната, посочи лидерът на БСП, била единствено с фалшивите новини

Нинова: Президентството отесня на Радев, искаше да е скритият премиер

Нинова: Президентството отесня на Радев, искаше да е скритият премиер

Нови избори и служебен кабинет щели да са най-лошото за народа

Припомняме, в последните дни се забелязват обтегнати отношения между държавния глава Румен Радев и БСП, с чиято подкрепа бе издигната кандидатурата му за първия мандат, но от БСП се забавиха да го подкрепят при кандидатстването му за втори президентски мандат.

Още преди насрочване на консултациите преди връчване на мандата от БСП заявиха, че не може правителство да се прави на всяка цена. След като премиерът Кирил Петков на 27 юни 2022 г., от Министерския съвет с куриер в Народното събрание внесе оставката на кабинета, президентът Румен Радев определи часове за консултации с парламентарно представените партии преди връчване на мандата за съставяне на правителство.

От ПП и БСП отложиха срещата си с мотив, че има заседание на бюджетната комисия.

След среща с останалите групи президентът реши да връчи мандат за формиране на правителство.