Тестът мина нормално и бързо. Добра организация, поздравления за лекарите. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след като даде проба за тест за коронавирус. Това се наложи след като депутатът от ДПС Хасан Адемов се оказа заразен с вируса.

По думите й в тази ситуация е нормално да бъде разтревожана. Отговорни сме, каквото трябва изпълняваме. Държим се адекватно за тежката ситуация, в която се намира България, отбеляза тя.

Здравните мерки са адекватни. Тези, които правителството прави са доста хаотични. Тя даде за пример вчерашния ден, в който министърът на здравеопазването си смени заповедта за маските за часове.

Това не е единствен случай. Сутрин правят едно, на обяд - друго, вечер - трето. Объркаха хората. Много хора нямат яснота точно какви забрани и глоби има, подчерта Нинова.

По думите й има свръхтежки глоби за забрани, които се отменят часове след това. Там има хаос и неподреденост, добави лидерът на БСП.

Парламентът трябва да намери начин да работи. Сега вече и управляващите мислят така, защото искат актуализация на бюджета, обясни соцводачът.

Депутатът Хасан Адемов е с положителен тест за коронавирус

Депутатът Хасан Адемов е с положителен тест за коронавирус

Той е първият политик заразен от COVID-19 в България

Нинова поясни, че са обсъждани няколко варианта как да стане това, но окончателно ще се реши след като всички депутати преминат тестовете и се видят резултатите.

Имало предложения за електронно, дистанционно дебатиране чрез софтуерен продукт, който да се инсталира на лаптопа на всеки депутат. 

Само няма да можем да гласуваме, защото Конституцията го забранява. Там се иска лично и присъствено гласуване и правна дирекция на парламента е категорична, че е риск да гласуване електронно, защото тези закони и актове могат да паднат след това при обжалване, обясни Нинова.

По думите й все пак са обсъждани и варианти, в които след електронни дебати да се гласува. Дали на групи да се влиза, за да се гласува и да се редуват, или с бюлетини по аналогия на тайното гласуване, останало отворен този въпрос. 

Караянчева свика депутатите на 2 април

Караянчева свика депутатите на 2 април

За актуализацията на бюджета

Обсъждали са се още варианти да се преместят в по-голяма зала, където да има по-голямо разстояние между тях, или в Партийния дом, или в НДК.

Соцводачът е категорична, че парламентът ще продължи да работи по някакъв начин. ИТ специалистите трябвало да измислят техническия вариант, а юристите на правна дирекция да го облекат в такава юридическа форма, че след това законите, които приемат да не се уязвими и да не могат да се съборят в съда.