Дойде време г-жа Лъжа да пита за истината. Защо на 10 февруари получаваме писмо от Европейската комисия (ЕК) за замразени плащания по ОП "Наука за интелигентен растеж". Този въпрос постави на извънреден брифинг председателят на БСП Корнелия Нинова и настоя ГЕРБ да понесе отговорност за спрените плащания.

Припомняме, че тази сутрин служебният министър на образованието Николай Денков алармира за писмо от Европейската комисия, свързано с проблеми в оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Той обясни, че проблемите са два вида - единият е свързан със структурирането на управляващия орган и разделението на функциите на този, който осигурява парите - управляващия орган и този, който изпълнява проектите част от Министерство на образованието и науката. Вторият тип проблеми са свързани с проведени конкурсни сесии в предишния период.

Образователният министър очаква оставки заради спряната програма

Образователният министър очаква оставки заради спряната програма

Спират "Наука и образование за интелигентен растеж"

Денков поиска оставката на ръководителя на управляващия орган на ОП "Наука за интелигентен растеж" Цветана Герджикова заради системни проблеми в програмата.

Освен това Нинова предупреди с огорчение, че подобни действия ще последват и за ОП "Околна среда", "Морско дело", Фонд "Сигурност" и Фонд "Убежище, миграция и интеграция".

Корнелия Нинова изтъкна, че одитът на ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" е направен на 26 октомври, когато министър-председател е Бойко Борисов. Тя бе категорична, че ако последват и следващи спирания на пари, това ще се дължи на управлението на Бойко Борисов. Нинова попита и какво ще направи Бойко Борисов заради това, че хора в неговото управление отнеха на България 350 млн. лева.

Корнелия Нинова посочи, че още ноември, декември и януари са предупреждавали за тази опасност. Тя цитира тези изказвания, в които посочва, че има опасност ЕК да спре плащанията по програмата за образование.

Нинова припомни и думите на Бойко Борисов от 23-ти януари 2017 г.: "Понеже на колегите от БСП вече два пъти им се случва като се удариш един път в една дъска, втори път знаеш, че ще се удариш и трети път. И сега г-жа Лъжа предупреждава, за да не им се смеят хората, отсега подготвят общественото мнение, че ако се случи това нещо, ще е заради нас. Факт е, че при нас всички фондове работят".

Нинова посочи, че замразените плащания са за следното: половината от проверените операции са в нарушение по тази програма, липса на прозрачност, липса на конкуренция при избора на външни експерти, некоректна оценка на индикатори за възможни измами по програмата.

Според Корнелия Нинова България не е изпълнила 12 от 45 предварителни условия по европейските програми. "Търсим политическа отговорност", заяви тя и попита кой носи отговорността за спрените пари.

Относно отговорността на Малина Крумова като вицепремиер, Нинова коментира, че тя няма отношение към програма "Образование". Отговорността там беше персонално на г-жа Кунева. Не съм запозната служебният министър да има пряко отношение към програма "Наука и образование", допълни социалистката.