Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че и "Демократична България" и Мая Манолова са били поканени на среща за сформиране на фронт за честни избори, като е проведен разговор с "Демократична България". Припомняме, първата среща левицата организира още на 21 януари.

"Разбрахме се да си сътрудничим на експертно равнище, да си помагаме взаимно с нашите членове в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели и с тяхната платформа "Ти броиш". С тях ще продължим на експертно равнище да уточняваме нещата."

От "Демократична България" уточниха обаче веднага, че това не отговаря на истината. Те са получили писмо от госпожа Нинова за среща, но са отклонили поканата, като са заявили, че БСП трябва да си свърши работата по опазване на вота чрез своите представители в секционните комисии - нещо, което е тяхно задължение, и че техните застъпници могат да качват копия на протоколите на платформата "Ти броиш". Нещо, което може да направи всяка една партия и всяка НПО с наблюдатели.

От ДБ посочват още, че винаги са заявявали, че ще предоставят платформата на всички заинтересовани, за да улесним провеждането на независимо наблюдение на вота и за да популяризираме още повече битката за честни и свободни избори.

За това дали е проведена среща с Мая Манолова, лидерът на БСП заявява: "Мая Манолова нито отговори на поканата ни, нито присъства на днешната среща. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея", отговори на въпрос Корнелия Нинова.

Припомняме, че и Слави Трифонов отказа да участва в подобна подкрепа на БСП.

БСП готова да разговаря и с Манолова, и с Трифонов за фронт за честни избори

БСП готова да разговаря и с Манолова, и с Трифонов за фронт за честни избори

Покана за среща на неутрален терен

Иначе в прессъобщението на БСП се посочва, че над 50 партии са подкрепили декларацията с основни принципи за взаимодействия и помощ за гарантиране на честни избори на "БСП за България".

Корнелия Нинова посочва, че всички организации настояват веднага да се внесе за разглеждане в парламент предложението им за въвеждане на видеонаблюдение на преброяване на бюлетините и съставяне на протоколите. Законопроект за това е внесен на 21 януари, но и до ден днешен, въпреки настояването на БСП, не е влязъл в комисии.

"За нас това не е изненадващо, защото управляващите се страхуват от истината за изборите и очевидно не искат да придвижат въпроса за видеонаблюдението. Но за нас този въпрос е изключително важен", подчерта Нинова и заявява, че през годините са били свидетели на манипулации, на натиск върху хората, на купен и корпоративен вот. В момента ситуацията е още по сложна заради кови кризата и страха на хората да излязат да гласуват. Затова и задачата става двойно по-важна - "да осигурим максимална избирателна активност и да гарантираме на българските граждани, че гласът им ще бъде отчетен така както е подаден."

Припомняме, fye през октомври миналата година "Отровното трио" обяви, че ще направи мрежа за честни избори и покани на работна среща основните извънпарламентарни сили. На поканата на "Отровното трио" се отзоваха представители на ПП "Има такъв народ" и Гражданска платформа "Изправи се.БГ".

По-късно обаче партии, след среща на която присъстваха членове на БСП, обявиха, че създават втори фронт за честни избори, разграничавайки се от "Отровното трио", тъй като не бяха съгласни с провъзгласяването му за инициатор на протестите срещу властта.

Правят втори фронт за честни избори

Правят втори фронт за честни избори

МИР и АБВ не са съгласни Отровното трио да обсебва протеста