Оставката на Димитър Главчев е политическа победа за "БСП за България", заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова пред пленума на червената партия.

По думите й, ГЕРБ приемат оставката като компромис и жертва в името на връщане на опозицията в пленарната зала, за да не прави България лошо впечатление по време на председателството на Съвета на ЕС.

"Според тях председателят на НС не е направил грешка. Оценяват ни като деструктивна политическа сила, която руши държавата. Уви, горчивият урок не е научен. Ние имаме ценностни различия с ГЕРБ." - коментира Нинова.

В изявление до медиите се посочва че причините за оставката са други:

  • грубо нарушаване на принципите на парламентарната държава, в която НС упражнява контрол върху изпълнителната власт, а не обратното;
  • грубо нарушаване на свободата да имаш различно мнение от управляващите, от която и партия да са те, и да го изразяваш, без страх;
  • груба цензура върху опозицията и отнемане на гласа на близо един милион българи.

"БСП не руши държавата, а е пазител на държавността, правовия ред, демокрацията и свободата. Ще продължаваме да бъдем гарант на тези ценности и в опозиция, и в управление." - се казва в заключение.

Представители на медиите не бяха допуснати на пленума.

По-рано смятаният за опозиция на ръководството Георги Гергов заяви, че разклащането на лидера не е от полза за партията.

Следващият полезен ход на БСП са предсрочните избори, уверен Гергов

Следващият полезен ход на БСП са предсрочните избори, уверен Гергов

Гергов се примирява - разклащането на лидера на БСП не е в полза на партията

Членовете на партийното ръководство са взели решение да не подкрепят предложението на ГЕРБ за допълнение на конституцията, тъй като смятат, че противоречи на принципа на правовата държава и на европейското право- Според тях, то е непригодно да постигне реално възмездие, а цели да подведе българските граждани и да отклони вниманието от актуалните прояви на корупция.

На заседанието е взето решение изпълнителното бюро на БСП и ръководството на парламентарната група да поискат разговори с други партии за резултатите от приватизацията, реституцията, концесиите, обществените поръчки и ролята на силовите групировки в годините на прехода.

На тази основа предстои да се направят предложения за предприемане на необходимите мерки за преразглеждане на определени скандални сделки, за отговорност на тези, които са съпричастни към тях и за промяна на досегашната икономическа политика, съобщават от пресцентъра на партията.

Пленумът възлага на парламентарната група да предложи: изслушване на министъра на икономиката за стойността на приватизираните активи, за постъпилите средства и за резултатите от следприватизационния контрол; изслушване на главния прокурор за броя на наказателните производства, свързани с приватизацията, за осъдителните присъди по тях и за броя на погасените по давност дела. Депутатите от БСП ще поискат председателят на Народното събрание Цвета Караянчева да възложи на Законодателния съвет към парламента да даде становище по направеното предложение за промяна на конституцията.

Пленумът обаче дава мандат на председателя на партията Корнелия Нинова да подпише като съвносител предложението за допълнение на конституцията във връзка с отпадане на давността за престъпленията при или по повод на приватизацията.