"Кабинетът не управлява кризите, той ги създава. Бърз преглед на различните кризи и скандали през последната една година показва, че те са били поне 25-26. Това означава, че на месец имаме по два скандала или две кризи. Така не се управлява държава. Това се случва постоянно и трябва да спре. Тези кризи засегнаха работещи, малък и среден бизнес, медицински кадри, земеделци." Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред Би Ти Ви.

Тя даде примери със следните кризи и скандали: "Апартаментгейт", фалитът на застрахователна компания "Олимпик", скандалът с председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, Боил Банов и корупцията около "Ларгото", разкритата корупционна схема за български паспорти на чужди граждани, въвеждането на касовите апарати и създалата голям проблем наредба Н-18, тол системата, пробивът в НАП и изтеклите лични данни, протестите на медицинските сестри, скандалът за цените на лекарствата водната криза, вносът на отпадъци, мръсния въздух, актуалната теми за последните седмици с прането на пари, протестите за стратегия за детето и закона за социалните услуги, подправени статистически данни и много други.

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Борисов бесен на "номерцата" на АПИ, тренирали за уволнението си

Премиерът можел да се разправи с всеки за един следобед

По темата с винетките тя изрази възмущение, че се налага на хората от населените места до София да плащат винетки, за да могат да отидат на работа. Заяви, че смята за позорно и срамно на шефа на АПИ да бъде възлагано да вика като глашатай по мегдани и площади, а че просто трябва Министерският съвет да отмени взетото от него решение, с което определя списъка с пътищата. 

"Кабинетът "Борисов" е подправил данните за икономическия растеж. В експертен доклад на БНБ се отчита грешка при статистиката - миналата година тя бе 380 млн. лв., тази е 4 млрд. лв. Оттам тръгна разговорът, извикахме експерти, те изчислиха данните и излезе, че има грешно подадени данни от митниците. По-интересното обаче, на което бих се позовала, са проведените разговори с НСИ и представители на БНБ, които потвърдиха тези наши данни и се надявам да имат смелостта и публично да го заявят", каза Нинова.

Тя вярва, че професионализмът им ще надделее и че ще публикуват информацията, защото това е изключителен гаф и то на европейско равнище и възможна причина за отложеното влизане в чакалнята на еврозоната.

"Поправянето е съзнателно, с цел показване на по-висок икономически растеж. И Европа, и международни финансови институции, и международен кредитен рейтинг, и преразпределение на пари в страната - много неща се базират на това колко е БВП и какъв е икономическият растеж на страната. А реалният икономически растеж е между 0,9% и 1%", увери председателят на БСП.

По темата за къщата в Барселона, Корнелия Нинова изтъкна, че новото е, че испанската прокуратура за борба с корупцията разследва пране на пари, свързващо се по определен начин с премиера.

"Това е новото - европейска държава в ЕС води разследване за пране на пари, свързано с България. Ето ви го първото петно, свързано с България. Второто - недоказано все още, но обвързано с името на премиера на България. Това не е просто претоплена манджа", коментира Корнелия Нинова.

Прокуратурата ще разпита Борисов за Барселона

Прокуратурата ще разпита Борисов за Барселона

Самосезирала се е по публикацията на "Ел Периодико"