Признанието за хаос във водния сектор не топлят никого. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от трибуната на парламента.

Къде са осигурените средства, къде са инвестициите в реновиране на водопроводната и канализационна инфраструктура на градове и села, попита тя управляващите. По нейни данни ресурсите, с които държавата разполага за инвестиции във ВиК сектора ще стигнат за 40-50% от населението.

Нинова коментира водата с урана в Хасково. Хиляди кубически метри фекални води и 5 млн. евро изтекоха във Варненското езеро, недоволна е Нинова.

Колко язовири бяха ремонтирани и къде отидоха парите, попита още тя. По думите й България е първа в ЕС по замърсяване на въздуха с фини прахови частици, а в същото време 15 хиляди българи умират годишно според СЗО от замърсения въздух в България.

София влезе в топ 3 по мръсен въздух в света

София влезе в топ 3 по мръсен въздух в света

Преди столицата ни се нареждат само Делхи и Лахор

Правителствата на Борисов превърнаха България в сметището на Европа, изтъкна соцлидерът. Ние не искаме много, искаме чиста вода, чист въздух и чиста храна, настоя Нинова.

Не е добре да бъдем непрестанно кахърни. Това отговори Тома Биков от ГЕРБ на Корнелия Нинова и подчерта, че преди 30 години страна е била по-мръсна.

Страната в последните десет години напреднала в сферата на екологията. В продължение на 20 години преди това системата на водите беше разграждана, смята той. Повече от 10 милиарда лева, за да бъде обновена системата на ВиК.

Мръсен въздух задушава пет града у нас

Мръсен въздух задушава пет града у нас

На места в София замърсяването е 9 пъти над нормата

Задаването на въпроси е по-малкия ангажимент, според него и изтъкна, че  ангажимент на ГЕРБ е да дават отговори. 

Биков изпрати Нинова на Черно море да видите пречиствателните станции. Преди 30 години всичко това беше в пълен разпад и пълен погром, обяви депутатът.