Винаги има смисъл от вот на недоверие, особено при такова слабо правителство. Той е елемент на парламентарната демокрация и начин да се разговаря по ключови за страната въпроси. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред БНР.

По думите й гласуването на вторият вот на недоверие срещу кабинета Денков се е провалило защото "Възраждане", ИТН, ГЕРБ и ДПС и не са се регистрирали в зала и са провалили кворума. Според нея това е станало умишлено, за да се даде време на участниците в сглобката да си извиват ръцете и да си преразпределят порциите.

Тя подчерта, че "Възраждане" и ИТН целенасочено не са се регистрирали в НС, когато се е очаквало да има гласуване на вота на недоверие. Нинова посочи, че е типично за тези партии да си сменят позициите.

Лидерът на БСП не е оптимист, че вотът на недоверие ще мине. Тя поясни, че трети вот към момента не се подготвя, тъй като народните представители трябва да се фокусират върху бюджета. Нинова посочи, че БСП няма да подкрепи бюджетът на Асен Василев на първо четене и ще направят свои предложения.

По думите й цялостната политика държава - общини трябва да бъде променена. Лидерът на социалистите постави оценка Слаб 2 на правителството. Тя изтъкна, че по никой от 5-те основни приоритета на кабинета не е постигнат успех. Няма да влезем в Шенген до края на годината, Няма да получим скоро парите по ПВУ, съдебната реформа е в застой, няма да ни приемат и в еврозната, поясни Нинова.

Според нея заради политически разправии и караници в средата на ноември все още не е започнало обсъждането на бюджета. Цялата държава е заложник на икономическите им интереси. Не ги интересува каква ще е цената на горивата и как ще се отрази на икономиката, заяви лидерът на БСП.

Нинова бе категорична, че БСП няма да подкрепи Борис Бонев за председател на СОС. Социалистите ще издигнат свой кандидат. Трябва да се даде възможност и на други партии, за да има взаимен контрол. Не е много добре, когато цялата власт остане в една партия, каза още тя.

Свиленски за вота на недоверие: Стана ясно задкулисието в управляващата коалиция

Свиленски за вота на недоверие: Стана ясно задкулисието в управляващата коалиция

Поздрави финансовия министър за социалните разходи, предвидени в бюджета, но посочи, че БСП ще предложат още