Имахме шанс България да направи нещо модерно за бъдещето. Така започна лидерът на БСП Корнелия Нинова при дебатите за въвеждането на тол системата.

Вместо това се получили хаос, напрежение и протести. Транспортната инфраструктура е стратегически обект за националната сигурност, изтъкна тя. Транспортните фирми били в перманентна готовност за протест. Перманентно премиерът ги залъгвал, според нея.

Кварталите на София и Пловдив трябвало да плащат винетка за някои квартали. Няма нито един печеливш от тази реформа, каза лидерът на БСП.

Господин премиер, не можете да направите и една модерна реформа, заяде се Нинова. Всяка негова реформа натоварвала хората, а печеливши били частни фирми.

МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени

МРРБ: Тол системата стартира на най-ниските цени

Според Аврамова опозицията търси политически дивиденти от исканията на превозвачите

Пращате глашатаи по мегданите да казват на хората да не спазват законите, продължи социалистката. Тя настоя премиерът да носи лична отговорност и лично да обясни как ще реши проблема.

Бойко Борисов започна с хвалби каква е разликата между България и Гърция в проблема с миграцията.

Още днес МС изважда проблемите километри в София и Варна от обхвата на винетките. С другите общини се водели преговори.

Не си спомням една реформа на БСП за сто години, заяде се министър-председателят. Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата, обърна се Борисов към червените.

Борисов към превозвачите: Или се оправяте с доставчиците, или няма тол система

Борисов към превозвачите: Или се оправяте с доставчиците, или няма тол система

Той даде срок до 27 март

Похвали се с многолентовите пътища, които строи. МС нямал проблем с превозвачите. След един час проблемът щял да е решен, по думите му.

Ако има забавяне с тол системата, щял да търси отговорност от отговорните лица.

За червения депутат Георги Свиленски премиерът бил заблуждаван от подчинените си. Борисов се подигравал със служителите в държавната администрация и ги пращал като глашатаи.

Премиерът Бойко Борисов обясни, че веднага щом се появил проблемът, той го решил. От другите ПГ не пожелаха да задават въпроси на министър-председателя.

Според Димитър Данчев от БСП вчера премиерът изиграл тангото "една напред- две назад". Борисов изтъкна, че се е разбрал с превозвачите. Докато се напасне системата всички ще плащат, така както са плащали досега.

Това е сложна система, каза той. Иначе сподели, че му се искало нещата да стават от първия път, но в съзнателния му живот нямало такъв случай.

Превозвачите остават подозрителни към тол системата

Превозвачите остават подозрителни към тол системата

Надяват се Бойко Борисов да ги чуе

Регионалният министър Петя Аврамова обяви, че от 1 март ТОЛ системата тръгва. Повече отлагане няма да има, обясни тя. Тя тръгва с предложените тарифи и обхват от превозвачите. От 1 юни те ще бъдат завишени след анализ.

Няма да излъжем очакванията на хората, обеща министърът. Спорните пътища влизали в обхвата на винетката система още от 2005 година. По думите на Аврамова работните проблеми се решавали. Всички ние искаме да се движим по безопасни пътища, подчерта тя и настоя за консенсус по темата за тол и винетките.

Нека успокоим страстите, настоя още строителният министър.

Рамадан Аталай от ДПС припомни, че партията му е настоявала да един пробен период при въвеждането на тол системата. Той посочи, че е създаден хаос и недоверие в системата. ДПС обаче били готови да помагат.