Днес Националният изпълнителен съвет на СДС ще гласува поскания от председателя на партията Мартин Димитров вот на доверие.

Припомняме, синият лидер заяви намерението си да иска вот на доверие от националното ръководство в отговор на недоволството в партията от резултатите на Румен Христов на президентските избори.

Вчера Надежда Михайлова заяви, че е безсмислено НИС да гласува вот на Димитров, след като това е органът взел решението за кандидатурата на Румен Христо и за подмяната на Синята коалиция със Съюза на десните сили. По думите й, съпоставката с резултатите от местния вот показва, че коалицията с ДСБ е по-успешният формат. 
Според нея, цялото ръководство трябва да подаде оставка.

„Кой предложи коалицията с ОДС? И Мартин, и ръководството! Кой предложи да се умножим по нула и ние да станем нула? Кой го прие, това дебатирано ли е някъде?" - коментира Михайлова пред Нова телевизия.

На заседанието си на 17 ноември СДС-София взе решение да не подкрепи поискания от Димитров вот на доверие, но с обратния аргумент - че „слуша" Иван Костов. 

Преди дни синият депутат Михаил Михайлов също поиска оставката на цялото ръководство на СДС, като заяви, че бъдещето на автентичната десница е в обединението между СДС и ДСБ.

Като претенденти за поста на Мартин Димитров се сочат  Димо Гяуров, Ваньо Шарков и Йордан Бакалов.

Очаква се обаче немалко от представителите в НИС от местните структури в страната да подкрепят Димитров.