Цяло десетилетие държавата е абдикирала от повелените й от закона задължения да контролира качеството на пътното строителство. Това каза началникът на Държавната дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Влади Калинов.

Той участва на кръгла маса, организирана от Института за пътна безопасност - "Защо корупцията ни убива на пътя?", събрала както представители на държавните институции и неправителствения сектор, така и представители на няколко политически сили.

МРРБ изчисли, че са платени 600 млн. повече за ремонти за две години

МРРБ изчисли, че са платени 600 млн. повече за ремонти за две години

Абсолютно невярно е, че основният ремонт е по-евтин

"Сигурността на пътя трябва да я търсим още при самото изграждане на този път. Съгласно действащите закони държавата трябва да участва активно в проверката на качеството на пътното строителство - това е основния елемент, който да гарантира какъв продукт ще получим. Това обаче не се случва", заяви Калинов.

И даде конкретен пример - институцията, която управлява - ДНСК от 10 години не е получила нито лев бюджет за качествен контрол на строителството и изследване на качеството на материалите.

Това обаче ще бъде променено оттук нататък. "Необходими са средства и то веднага. Затова се борим това да бъде записано в държавния бюджет за догодина, водим разговори с Министерството на финансите", добави шефът на ДНСК.

ДНСК спира строителството на "Златен век"

ДНСК спира строителството на "Златен век"

Решението е ясно и категорично, отсече арх. Влади Калинов

Държавата вече е категорична в намерението си да работи в тясно сътрудничество в неправителствения сектор, като оттук нататък няма да бъдат издавани обекти, към които има забележки.

Нужна е коренна промяна на нормативната база, която към момента е морално остаряла, обединиха се представителите на държавата и НПО сектора.

От Института за пътна безопасност настояват за приемане на изцяло нов Закон за движение по пътищата, създаването на общодостъпна информационна система за пътното строителство, реформа на отговорните институции по западен модел.

"Важен обаче е и човешкият фактор. Трябват хора, които да са готови да се пожертват, за да пробият режима на клептокрация, който имаме вместо демокрация в България", остър бе Богдан Милев от НПО организацията.

Шефът на ДНСК: Искаме малките ВЕЦ-ове да работят, но само ако отговорят на екоизискванията

Шефът на ДНСК: Искаме малките ВЕЦ-ове да работят, но само ако отговорят на екоизискванията

Влади Калинов: Има пролуки в законите и не е осъществяван контрол