България е парламентарна република и е напълно нормално министър-председателят Николай Денков да представлява България на предстоящата среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс. Това бе есенцията в изказването на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, която взе участие в съвместното заседание на комисията по отбрана и тази по външни работи, в рамките на което Габриел и колегата й военен министър Тодор Тагарев бяха изслушани.

По-рано днес стана ясно, че Министерският съвет е взел решение на срещата на Алианса страната ни да бъде представлявана не от президента Румен Радев, както бе планирано, а от новия премиер Николай Денков.

"Няма прецедент, напротив, през годините сме имали моменти, в които министър-председателят е бил на срещи на върха. Мисля, че няма дори място за напрежение, става въпрос за това, че България има свое редовно правителство и е парламентарна република", каза Мария Габриел.

УНИАН: Българският президент и премиер се скараха за пращането на боеприпаси за Украйна

УНИАН: Българският президент и премиер се скараха за пращането на боеприпаси за Украйна

Конфликтът в София е видим и в чужбина

И още - решенията в рамките на въпросната среща на алианса касаят пряко изпълнителната власт и парламента, аргументира се още тя.

А що се касае до избора на нов български еврокомисар, то въпросът, заяви Габриел, следва да се разглежда двустранно - нормално е България да иска същия ресор, който държеше досега - иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, но същевременно решението е единствено и само в ръцете на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

"Това е нейно решение и тя винаги го съобразява с приоритетите на Европейската комисия, с възможността човекът, който поема ресора, много бързо да даде следващите стъпки и резултати на очертаните действия".

Кандидатът на ГЕРБ Илиана Иванова е "достойна кандидатура", която поставяла заявката, че България ще изведе на преден план експертиза и ново европейско виждане, коментира бившият еврокомисар и настоящ вицепремиер.

Кабинетът Денков стартира с 32% одобрение, НС не отлепва от дъното

Кабинетът Денков стартира с 32% одобрение, НС не отлепва от дъното

Рекорден спад в одобрението на президента Радев