Предложен за обществено обсъждане е проектът на нова Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, стана ясно от сайта за публично обсъждане на нормативните документи.

Промяната в нормативната уредба идва след приемането на новия Закон за хората с увреждания. Тя се налага и заради изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

Новата Наредба определя правилата за достъпност, които трябва да бъдат спазени при изработване и промяна на подробните устройствени планове. На оценка по Наредбата подлежат и инвестиционните проекти на строежите. 

210 нови преписки са образувани в КЗД за недостъпна среда

210 нови преписки са образувани в КЗД за недостъпна среда

Те са резултат от проверки в цяла България

Според правилата сегашните сгради за обществено обслужване ще бъдат ремонтирани, за да отговорят на изискванията да са по-достъпни и за хората с увреждания.

В Наредбата са уточнени елементите на достъпната среда и това са пешеходните пространства и пешеходните пътеки, местата за паркиране, спирки на превозни средства, елементи за преодоляване на различни нива, елементи на обзавеждането на достъпната среда и информационно-указателните табели. 

Осигуряват по-достъпна среда в 15 общини чрез "Красива България"

Осигуряват по-достъпна среда в 15 общини чрез "Красива България"

Изграждат рампи, асансьори, платформи и тоалетни

Всички те трябва да бъдат проектирани и изпълнени, така че да имат универсален дизайн, да са лесни за разбиране. Желателно е опасните зони да се минимизират и средата да дава ясна осезаема информация на ползващите я хора, независимо от околните условия или сензорните им затруднения.

Като пример се дава новото изискване в пешеходните пространства пейките да са достъпни, да са с определен размер и точно разстоянието между тях. До всяко достъпно място за сядане място се предвижда и място за инвалидна количка. В парковете трябва да има най-малко по едно такова място за сядане на всяка алея, както и най-малко по едно място за сядане до чешма, фонтан и площадка за игра.

Автоматичните входни врати на обществените сгради трябва да се задействат и при тегло 20 kg (например теглото на куче - водач на човек с увредено зрение). Точно са разписани размерите, цвета и разстоянието на стълбите в сградите за обществено обслужване и в нови многофамилни жилищни сгради или сгради със смесено предназначение, както и поставяне на задължителна тактилна ивица за внимание за хората с увредено зрение.

Такава тактилна ивица трябва да бъде поставена и на 40 cm от вратата асансьорите в подлези и метростанции. Въвеждат се и специфични изисквания към сградите и съоръженията за обществено обслужване. Минимум пред едно от гишетата за обслужване на клиенти трябва да е осигурено свободно пространство с определена широчина и височина, за да е достъпно за всички посетители.

Пълният текст на проекта на Наредбата може да бъде намерен на интернет страницата на МРРБ - https://www.mrrb.bg/bg/proekt-na-naredba-za-opredelyane-na-iziskvaniyata-za-dostupnost-i-universalen-dizajn-na-elementite-na-dostupnata-sreda-v-urbaniziranata-teritoriya-i-na-sgradite-i-suorujeniyata/.

Информацията е достъпна и до Портала за обществени консултации-http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=5032.