Почти нищо ново не предлагат новите управляващи в социалния и икономическия сектор, а в енергийния и здравния такъв предлагат меко казано спорни неща. С такъв анализ излязоха на брифинг в кулоарите на парламента от парламентарната група на ГЕРБ. В него участваха бившите министри на Борисов Деница Сачева, Костадин Ангелов, Лъчезар Борисов и Делян Добрев.

"Мерките, представени вчера, са мерки на ГЕРБ. Може би по-точно да кажем "кировизирани", ирочничен бе Добрев.

И посочи - по втория най-важен проблем към момента след здравната криза - рекордния скок на цената на електроенергията, не било направено нищо. "Мерки за подпомагане на бизнеса няма. Правят се пресконференции, подхвърлят се числа, но нищо конкретно. Единствено се направи една среща с работодателите за цените на тока, като се предложи нещо, което не е облечено в никаква законодателна форма".

ГЕРБ поиска компенсация на бизнеса за скъпия ток, депутатите отказаха

ГЕРБ поиска компенсация на бизнеса за скъпия ток, депутатите отказаха

2,9 млрд. лв. ще са нужни за компенсации от декември до март, пресмята опозицията

И даде пример - много предприятия вече преустановяват дейност, а редица общини например въвеждат режим на уличното осветление заради рекордните ценови нива, от една страна, и недостатъчните им бюджети, от друга.

Сериозни критики към дейността на правителството отправи и бившият здравен министър Костадин Ангелов, особено що се касае до новата методика антиковид мерките да зависят от броя на свободни интензивни легла в дадената област.

"Този план е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с пациенти, болни от COVID-19. Целият план е функция на интензивните легла, което е много измамно. Тези легла са заети и от пациенти без COVID-19. Не знам дали разбирате логиката на този план - той не преследва човешки цели, той преследва само икономически цели - да нямаме затваряне", каза Ангелов.

Премиерът обяви 10 COVID мерки за бизнеса
Обновена

Премиерът обяви 10 COVID мерки за бизнеса

България се разделя на 6 клъстера от области

И даде пример с болницата във Велико Търново, където имало 8 интензивни легла. "Когато тези легла са пълни, имаме 100%. Тези пациенти са много тежки и много често изходът е фатален. Ако днес загубят живота си 4 човека от тези 8 и двама бъдат изписани здрави, автоматично Велико Търново става в светлозелената зона."

"Броят на интензивните легла е изключително неравномерно разпределен, като половината от тях са в София. София в момента е с най-голяма заболеваемост, а е в светлозелената зона", посочи още бившият министър на здравеопазването.

Идентична била ситуацията и в сферата на социалната политика и в икономическата такава, твърдят на свой ред и бившият министър на труда и социалната политика Деница Сачева и ексшефът на икономическото ведомство Лъчезар Борисов.