"Реформаторският блок не е изживял времето си". Това обяви зам.-председателят на Движение България на гражданите и съпредседател на РБ Найден Зеленогорски след заседание на Изпълнителния съвет (ИС) на Реформаторския блок (РБ).

Той обяви пред медиите, че са обсъждали процеса на преговорите с ГЕРБ. "Доволни сме от първия кръг", обяви Зеленогорски и изрази надежда, че в началото на февруари ще подпишат с партньорите си съответния документ.

В рамките на 10 дни се очаква работна група в РБ да докладва предложения за консолидация на блока.

По време на заседанието на ИС е коментирана и темата за Изборния кодекс. Реформаторският блок ще подготви до 10 дни промени в изборния кодекс. Законопроектът ще съгласуват с партньорите си от ГЕРБ, ПФ и АБВ.

Зеленогорски обясни, че в момента прагът на преференции функционира по различни начини за парламентарните, за европейските избори и за местния вот за кметове и общински съветници. Според него трябва от тази гледна точка механизмът да се уеднакви.

Запитан за новия политически проект на Радан Кънев Зеленогорски подчерта: "Не бихме искали да се месим в решенията на която и да е партия на РБ. Не приемаме становището, че РБ е изживял времето си", допълни той.

Зеленогорски бе категоричен, че проектът Реформаторски блок има бъдеще и се зарече, че ще работи за неговото укрепване. От обиколките в страната той е останал с впечатление, че местните структури, кметовете и общинските съветници не са на мнение, че РБ се е изчерпал.

"По време на заседанието на ИС не е ставало дума за нов политически проект", обяви реформаторът Филип Кирев. "ДСБ не напускат", отсече той.
Радан Кънев също е присъствал на заседанието.

По отношение на предстоящите избори за държавен глава Зеленогорски заяви, че е повече от логично Реформаторите да издигнат кандидат за президент. Мотивът му: "Една армия, която не участва в битки, се деморализира".

"Бихме могли да издигнем подходяща двойка кандидат-президент и вицепрезидент, която да реализира и добър резултат", убеден е реформаторът.

На въпрос дали ДСБ ще подкрепи или не единна кандидатура, Зеленогорски уточни, че това е въпрос на бъдеще и той преминава и през функционалното съвещание на ДСБ през март.

"Реформаторските сили в България трябва да продължат да променят страната", обобщи за финал Зеленогорски.