Новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев настоява Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши спешен финансов одит на общината за 10 години назад, съобщават от "24 часа". Причината е тежкото финансово състояние, в което тя е изпаднала.

Целта на ревизията е да се установи дали публичните средства - включително от европейските фондове и програми, са се изразходвали законосъобразно.

По думи на Янакиев в момента по сметките на общината има 1,4 млн. лв. Когато обаче се махнат 800 000 лв., които са целеви за детската градина в Равадиново, всъщност остават едва 600 000 лв. Същевременно той посочи, че задълженията по кредитите възлизат на 22 млн. лв., отделно има 4,2 млн. неразплатени разходи, както и 1,4 млн. лв. дълг към РИОСВ-Бургас.

Загуба за ГЕРБ в Созопол - Панайот Рейзи изненадан и обиден от резултата

Загуба за ГЕРБ в Созопол - Панайот Рейзи изненадан и обиден от резултата

Победата е за Тихомир Янакиев от БСП

Новият кмет е поискал одита, за да види къде са пробойните в харчовете и да започне мандата си на чисто. Той обаче обясни, че заради финансовия колапс се налагало предприемането на непопулярни мерки.

До фалит няма да се стигне, но сигурно ще се наложи да имаме почти нулева година за капиталови разходи, заяви Янакиев, допълвайки, че ще трябва да се съкратят и десет души от общината съгласно програмата за оптимизацията, приета от предишния общински съвет.

Той посочи, че ако държавата откаже финансов одит, ще трябва той самият да плати ревизията.

По негови думи счетоводните стандарти може и да са спазени, но е необходимо да се види как са се харчели парите. Ще проверявам и изпълнението на обществените поръчки, например колко асфалт е положен по улиците, има разминавания със заданията на общината, поясни градоначалникът.

Отстраниха от длъжност кмета на Созопол

Отстраниха от длъжност кмета на Созопол

Отстранена е и главната счетоводителка на общината

Припомняме, Тихомир Янакиев от БСП спечели изборите след почти 12-годишно управление на Панайот Рейзи, който в края на третия си мандат напусна ГЕРБ и на изборите влезе в общинския съвет като съветник от СДС.

Името на Рейзи беше замесено в скандал заради присвояване на средства.

На 16 април Апелативният специализиран съд окончателно го освободи от длъжност заедно с главния счетоводител на общината Златка Мусева. Двамата са обвиняеми от март месец за присвояване на средства в особено големи размери. Според съда те не са спазвали договори по ремонтни дейности на територията на община Созопол.

След това Панайот Рейзи подаде оставка от ГЕРБ, но прецени, че няма да се откаже от мандата си като кмет на Созопол. Той обаче беше временно отстранен от поста след решение на Специализирания наказателен съд.

Освободиха окончателно от длъжност Панайот Рейзи

Освободиха окончателно от длъжност Панайот Рейзи

Решението не подлежи на обжалване