Специализираният съд отстрани от длъжност кмета на Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева, предаде БНР.

Мотивите на спецпрокуратурата бяха изложени в общо 66 страници.

Заседанието започна с искане на защитата за прекратяване на делото. Според адвоката на Рейзи и Мусева спецсъдът не е компетентен да го гледа. Причината е, че разследването се води от Софийската градска прокуратура и докато не се стигне до внасяне на обвинителен акт, то ще е от компетентността на Софийския градски съд. Прокуратурата и съдът обаче не се съгласиха и делото започна по същество. Адвокатът на двамата обвиняеми се опита да обезсмисли отстраняването им, като представи техни молби за отпуск до месец юни.

Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

Крал от общината между 2014 и 2017 г.

Припомняме, преди месец прокуратурата повдигна обвинения срещу Рейзи и Мусева за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. Според държавното обвинение двамата са източили близо 2 милиона лева от общинския бюджет, като присвоените пари са били предназначени за строително-монтажни работи.

Предстои да бъдат разпитани подчинени на двамата подсъдими. По тази причина прокуратурата е на мнение, че ако те останат на позициите си, ще повлияят на техните показания. Рейзи и Мусева не се съгласиха и поискаха съдът да откаже на прокуратурата да ги отстрани от длъжност. Това обаче не се случи.

Прокуратурата иска отстраняването на кмета и счетоводителя на Созопол

Прокуратурата иска отстраняването на кмета и счетоводителя на Созопол

Плащали от бюджета на общината по фалшиви договори и фактури за СМР