Софийска градска прокуратура - СГП внесе в Специализирания наказателен съд - СНС предложение за отстраняване от длъжност на Панайот Рейзи - кмет на община Созопол и Златка М. - главен счетоводител в Община Созопол.

Те са с обвинения за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Първоначално кметът е привлечен към наказателна отговорност на 11 март, а в последствие на 1-ви април обвинението спрямо него е конкретизирано, като са посочени съучастниците му и точния размер на присвоената сума. Златка М. е привлечена към наказателна отговорност на 1-ви април.

Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

Крал от общината между 2014 и 2017 г.

В хода на разследването е установено, че в резултат на престъпната дейност на двамата обвиняеми и техен съучастник, в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. в Созопол с 33 отделни деяния, в качеството си на длъжностни лица и след предварителен сговор, са присвоили чужди пари в общ размер над 2 000 000 лв. - собственост на Община Созопол, поверени им да ги управляват, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай.

Третият участник в престъпната схема - Венцислав П. , също е привлечен към наказателна отговорност на 28 март.

За улесняване на присвояването Рейзи и Златка М. са извършили и документни престъпления, като съзнателно се ползвали фалшиви частни документи - договори и фактури.

Повдигнаха обвинения и на двама служители от община Созопол

Повдигнаха обвинения и на двама служители от община Созопол

Те са обвинени в съучастие с кмета на града за присвояване на над 2 млн.лв.

Престъпната им дейност се изразявала в изплащането на суми от бюджета на Община Созопол по фактури за извършени СМР. Като основание за банковите преводи се сочели договори за извършени СМР, но сумите постъпвали по сметка на физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

Самите фактури и договори не произхождали от лицата, сочени за техни автори, и това обстоятелство било известно на двамата обвиняеми.

Тъй като повдигнатото обвинение е за умишлено престъпление, извършено във връзка с работата на двамата обвиняеми, съществуват достатъчно основания да се счита, че служебното им положение ще създаде пречки за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото.

Кметовете на Златица и Созопол превели пари на социално слаби лица

Кметовете на Златица и Созопол превели пари на социално слаби лица

Установява се връзката между лицата