Софийска градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Златка М. - главен счетоводител на община Созопол и Венцислав П., съобщиха от държавното обвинение.

Припомняме, че на 11 март бяха повдигнати обвинения и на кмета на Созопол Панайот Рейзи за присвояване в особено големи размери. 

Златка М. е обвинена за това, че в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г., като длъжностно лице с 34 отделни деяния, заедно с кмета на Созопол Панайот Рейзи, е присвоила над 2 млн. лв., собственост на общината.

Обвиняемата е наредила изплащането на над 2 000 000 лв. да бъде преведена от общината по две банкови сметки с титуляр физическо лице, нямащо нищо общо с фирмата изпълнител.

За улесняване на присвояването тя извършила и документни престъпления. Банковите преводи били 72 на брой, а като основание се сочели договори за различни СМР в села на територията на общината. В тях се включвали от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

Обвиниха кмета на Созопол за присвояване на близо 2 млн. лв.

Крал от общината между 2014 и 2017 г.

Спрямо Златка М. е взета мярка за неотклонение "подписка". Ако бъде призната за виновна счетоводителката може да получи затвор от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност.

По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П.

Спрямо него също е взета мярка за неотклонение "подписка".