Новият министър на туризма Марияна Николова започна поредица от работни срещи с представители на туристическия бранш.

Още през първия си ден на поста тя разговаря с представители на Националния борд по туризъм (НБТ) и Българската асоциация на заведенията, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В началото на срещата министър Николова представи вижданията и приоритетите си, които ще са в основата на работата, както и конкретни инициативи, с които да се подпомогне секторът, който е сред най-засегнатите от кризата, причинена от пандемията. Акцент в дискусията бяха конкретни краткосрочни мерки, както и активности, в средносрочен и дългосрочен план, за които бизнесът очаква подкрепа от държавата.

Представителите на НБТ подкрепиха изложените от министъра идеи, допълват от министерството

В срещата от името на НБТ участваха д-р Полина Карастоянова, Мартин Захариев, Жулиета Серафимова и Антоанета Тодорова. Те поискаха ускоряване на процедурата за субсидиране на чартърните полети с чуждестранни туристи, които пристигат в България. Тя се бави и все още не е стартирала, въпреки че вече сме в средата на летния сезон.

116 депутати гласуваха "за" рокадите в кабинета Борисов 3

116 депутати гласуваха "за" рокадите в кабинета Борисов 3

Владислав Горанов подаде оставка и депутат

Националният борд по туризъм настоява за по-сериозна реклама на България на вътрешния и на международните пазари, включително като безопасна за туризъм дестинация. За целта от бранша предлагат да се направи секция на английски език в официалния сайт на България, която да предоставя актуална информация за епидемичната обстановка в страната и взиманите мерки. НБТ поиска държавата да поеме разходите по карантинирането на пристигналите чуждестранни туристи, които трябва да останат в хотела. Такава практика прилагат в Гърция, Испания и Италия.

Вицепремиерът Николова се ангажира да бъдат разгледани бързо предложенията на бранша и в най-скоро време да бъдат реализирани.

"Ще засиля контактите с министрите на туризма от държавите, от които приемаме най-много туристи и ще проведа разговори с посланиците им в България", отбеляза Марияна Николова.

Втората среща на вицепремиера беше с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. По думите на Алибегов, по проблемите на този сегмент от туристическия бранш до момента е имало най-слаба чуваемост. Той настоя държавата и бизнесът заедно да реагират срещу негативната реклама на България. Освен това, според него трябва да се направи райониране на курортите, в които да е ясно кои са забавления и кои са само за отдих.

Двете страни се договориха за експертна среща, която ще се проведе на 28 юли. В нея ще участват по-голям брой представители на асоциацията от различни региони, включително от морските и планинските ни курорти.

Припомняме, Мариана Николова е и вицепремиер по икономическата и демографската политика.