Целенасочена политика за спасение на Северозападния район иска Реформаторския блок. Това стана ясно на пресконференция за драматичното положение на Северозападния район.

От Реформаторския блок искат промяна в структурата на правителството. Създаване на ново министерство, което да се занимава със спешното решение на тези проблеми - не само в Северозапада, навсякъде, където се появят. От движението искат спешно министерство.

Тези територии, за които нашити предци са дали живота си, сега се обезлюдяват без война, изтъкнаха политиците и акцентираха, че след 10 г. може да има инфраструктура, но няма да има хора.

Властта обеща до края на 2020-а голяма част от пътя Видин-Ботевград да е готов

Властта обеща до края на 2020-а голяма част от пътя Видин-Ботевград да е готов

След като Северозападът протестира и настоява за магистрала от Видин до София

В пресконференцията участие взеха Найден Зеленогорски, Филип Кирев, Иван Тодоров и Борислав Великов.

Ние държим на тази политика като държана национална политика, заяви Борислав Великов. Той добави, че трябва да се замисли една инвестиционна програма за Северозапада от страна на правителството.

"Целта на нашето писмо към министър-председателя е да подпомогне и възроди традициите в икономически, финансово и стопанско естество Северозападния регион. Той би могъл да направи Фонд за стартиращи предприятия, с които да се помогнат предприемачи, които да създадат предприятия със световни технологии", изтъкна Филип Кирев от "Реформаторския блок".

Кирев обясни още, че може да се премахне и данък предприятия в регионите с ниски показатели. Най-важните мерки трябва да са оперативните програми и преференцията, която се дава като точки на общините и предприятията.

Найден Зеленогорски от ДБГ изтъкна, че с тяхната експертиза била създадена тази програма за развитие на Северозападните райони. "Трябва да се изгради и скоростен път от Ботевград-Видин и тунелът под Петрохан", иска още Зеленогорски.

Другата основна цел е довършването на магистрала "Хемус". Тунелът под Шипка и скоростният път от Велико Търново до Русе са другите важни проекти, на които трябва да се обърне внимание, добави Зеленогорски.

Той изтъкна, че тяхната идея е да се предприеме Закон за инфраструктурните облигации и проекти.

Северозападът протестира за магистрала до София

Северозападът протестира за магистрала до София

Жителите искат и изграждане на тунел под прохода "Петрохан"

"Ние мислим, че дойде времето, в което трябва да се направят радикални промени в тези региони", констатира Зеленогорски.

Ние предлагаме и мерки, свързани с образованието и развитието на туризма, както и финансирането на икономически, стопански и финансови институции, добави той.

"Аз мога да допълня думите на другите колеги и според мен спешната помощ трябва да бъде насочена в образованието, инфраструктурата и туризма", съгласи се Иван Тодоров член на БНД.

Тодоров обясни, че неговата практика като доктор в АГ отделение е показа, че когато едно бебе се чувства зле, плаче и първото, което прави майка му е да положи грижа за него.

"В момента Северозападът е като едно плачещо бебе, а майката е държавата", заяви Тодоров и попита редно ли е една майка да не полага грижи за бебето си.