Отново ще предложат Закона за браншовите организации да бъде приет в парламента. Това обясни пред БНР новият-стар председател на Комисията по земеделие в парламента Десислава Танева. Тя бе председател на тази комисия и в първия мандат на правителството на ГЕРБ.

"Той (законът - б.р.) е готов още от първия ми мандат като председател на комисията по земеделие. Тук разковничето е как да бъде регламентирана представителността на една организация, така че тя да бъде равнопоставен партньор в изпълнителната и законодателната власт", заяви Танева.

Данък върху пустеещите земи поискаха земеделски браншови организации

Данък върху пустеещите земи поискаха земеделски браншови организации

Според председателя на Земеделската комисия в парламента най-големият проблем е, че липсата на такава представителност пречи на земеделската общност в отделните си сектори и производства да постига успехи в преследването на своите интереси по отношение на проблемите в производството.

И ако по-добре развити производства са постигнали определено обединение, то най-слабите сектори - като животновъдството, са далеч от представителност и обединение, което може да им носи успех в диалога с властите, заяви Танева.

Подобен закон не среща одобрението на работодателските организации, обясни тя. "Организации като Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата са категорично против един такъв законопроект (проект за Кодекс за поземлените отношения - бел.ред.) и те имат мотиви за това", призна Десислава Танева.

Според Танева, най-важният стратегически документ за българското земеделие е Поземленият кодекс и поземлените отношения.

Припомняме министърът в служебния кабинет Христо Бозуков сезира прокуратурата заради нарушения при обществени поръчки, свързани с изготвянето на Кодекса за поземлените отношения. Според Танева няма нищо притеснително в този сигнал.

"Това не означава, че трябва да спрем да работим. Всяко спиране и крачка назад означава едно чиновническо отношение към земеделието. Аз ще положа всички усилия този акт да бъде завършен.

За изграждането на предприятие за противоградова защита с национално покритие, Танева обясни, че то може да бъде създадено в рамките на бюджета, с който Министерството на земеделието и храните разполага ежегодно. То може да стане в рамките на тази и на следващата година.