Членството на България в ЕС от 1 януари 2007 година е резултат от общата воля и от усилията през последните 17 години на българския народ, на държавните институции и на представителите на гражданското общество за постигане на националните цели.

Това се посочва в декларация на Народното събрание относно пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 година. цитирана от БНР.

Със 154 гласа "за" и четири "против" парламентът прие декларация.

В документа парламентът декларира, че във взаимодействие с другите държавни институции ще продължи с неотслабващо темпо работата в областите на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, селското стопанство, авиационната безопасност и създаване на административен капацитет за усвояване на европейските фондове и чрез методите на парламентарния контрол ще съдейства за утвърждаване на резултатите на провежданите реформи и на тяхната необратимост.

Очакваме след констатациите на доклада на ЕК от 26 септември в срок да приключат всички оставащи ратификационни процедури, за да влезе в сила договорът за разширяване, е записано в документа.

Нашата цел е след 1 януари 2007 година като пълноценен член да допринасяме за стабилността и за засилването на съюза и да оползотворяваме възможностите, които членството предоставя за подобряване на живота на българските граждани, декларираха депутатите.