Министерски съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на НСИ за 2022 година. 1 848 000 лева допълнително ще бъдат отпуснати на института, за да адаптира информационните си системи към еврото. Средствата ще се използват и за сигурност на информацията, съобщават от правителствената пресслужба.

Въвеждането на еврото ще засегне всички информационни системи на НСИ, които извършват дейности с валутни единици и обработват финансова информация. За да се осигури непрекъснатост в процеса на производството на статистически данни е необходимо системите да бъдат адаптирани или надградени, така че да приемат и обработват информация както в лева, така и в евро.

Трябва да се създаде и възможност системите да превалутират статическите данни за години назад, за да няма прекъсване на статистическите редове и изкривяване на информацията. Това важи и за електронните услуги. Необходима е и допълнителна модернизация с цел по-високо ниво на защита на информационната сигурност.

11 информационни системи ще бъдат адаптирани и интегрирани. С цел да се гарантира стабилност и устойчивост, както и високофункционална и сигурна среда, ще се закупят и внедрят 7 (седем) броя нови сървъри и софтуер за управление на виртуализационната среда в центъра за данни на НСИ. Ще бъде обновен и центъра за дигитализация, базиран на роботизиран скенер.

Решението на правителството е свързано с изпълнението на Националния план за въвеждане на еврото в Република България и с изискванията за сигурност на информацията.

Всички обичат еврото - президентство, кабинет, БНБ

Всички обичат еврото - президентство, кабинет, БНБ

Конференцията за еврозоната бе посрещната и от протест на "Възраждане"