Петима водачи на специализирани автомобили на Европейския парламент ще се обучават всяка година в централата на Националната служба за охрана в София. Това стана ясно по време на работно посещение в Европарламента на началника на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

Той проведе работни срещи с генералния директор на ГД "Сигурност" в Европейския парламент Мария Хосе Мартинес Иглесиас, с ръководители на структурите за сигурност на ЕП и с български служители по охраната в институцията.

Предвижда се до края на 2024 г. целият автопарк на Европейския парламент да бъде заменен с автомобили с нулеви емисии - електрически или водородни.

През следващите месеци предстоят работни посещения на експерти за обмен на опит и полезни практики конкретно в областта на събиране и анализ на информация, както и в областта на технологиите за охрана на масови мероприятия и на обществени сгради.

Езиковата бариера обаче се оказва предизвикателство пред професионално развитие на български охранители и шофьори на специализирани автомобили в европейските институции. Едва седем от общо 700 служители на службата за охрана на Европейския парламент идват от България.