Някой сякаш забрани на президента да говори за първата възможна дата за изборите - 28 март, и той трябва да обясни промяната в позицията си. За това настоя пред bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Тя посочи, че всички политически партии и местната власт са били с нагласата, че парламентарния вот ще е на 28 март и напомни, че през декември Румен Радев е бил непреклонен за датата на изборите, а е започнал консултации едва в началото на януари.

Редно е каквото становище публично бъде оповестено, най-малкото адресатът, в случая президентът, да стои зад собственото си мнение, изтъкна Атанасова.

Тя напомни, че Румен Радев е бивш военен. "Надявам се, че в армията не изпращат първо войската, а след това да започнат да задават въпроси на съюзниците трябваше ли да нападаме противниците. Това изглежда нелепо", катеторична бе Атанасова.

Президентските избори не можело да са основен залог на парламентарните

Президентските избори не можело да са основен залог на парламентарните

Много изненади на изборите очаква политологът Борис Попиванов

По нейни думи от ГЕРБ са готови за избори по всяко време - структурите им били в кондиция и в партията не работели кампанийно, само преди избори.

Според нея може да се постигне съгласие в действащия парламент за бърза промяна в Изборния кодекс, която да позволи на хората под карантина да гласуват. Не смята обаче, че е възможно в тези кратки срокове да се предвиди гласуване в два последователни дни и по пощата.

Тя самата подчерта, че е против идеята за гласуване по пощата и изтъкна, че е твърд привърженик на електронно дистанционно гласуване. Депутатът напомни, че преди години е била сред вносителите на такъв законопроект, но след референдума на Слави Трифонов той не е получил подкрепа заради твърдения, че това е изключително скъпо и необезопасено.

Относно това дали трябва да има времеви коридори в деня на вота, Атанасова изрази мнение, че може би в предиобедните часове трябва да има прозорец от 2 часа, в който преимуществено да гласуват възрастните хора.

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Кой диктува на президента датата за изборите, пита Борисов

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти прогноза

Относно твърдението, че Венецианската комисия е изразила смущение от идеята за създаване на прокурор, който да разследва главния, Атанасова заяви, че ако източникът е Елена Йончева, тя не кредитира мнението й.

"Българските власти и Венецинската комисия имат официални канали за комуникация. По-важно е очакванията на българските граждани. Няма друг механизъм освен промяна в Конституцията за такъв тип контрол на главния прокурор", обясни тя.

По думи на Атанасова, ако ще се правят радикални промени, например изцяло прокуратурата да излезе от съдебната власт, това става или с мнозинство - повече от 160 гласа в Народното събрание, или с промяна в Конституцията.

Венецианската комисия: Странно е създаването на прокурор, разследващ главния
Обновена

Венецианската комисия: Странно е създаването на прокурор, разследващ главния

Подобна фигура не била част от световната практика