Няма основания българският консулът ни в Мюнхен Драгомир Димитров да бъде отзован. Това заявяват от страна на Министерство на външните работи във връзка с повдигнатото му обвинение за престъпление по служба по времето, когато е бил председател на Държавна агенция "Разузнаване".

МВнР е било уведомено от прокуратурата, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба.

Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение.

Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба", се посочва в позицията на министерството.

Консулът ни в Мюнхен обвинен в престъпление по служба като шеф на разузнаването

Консулът ни в Мюнхен обвинен в престъпление по служба като шеф на разузнаването

Димитров е на свобода под парична гаранция от 5000 лева

Припомняме, според обвинението в период от 14 юли до 9 август 2016 г. Димитров е нарушил служебните си задължения, като "не организирал и не е контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция "Разузнаване", с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро. От това са настъпили немаловажни вредни последици - осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

През юли миналата година ДАНС започва разследване и на генерали за достъп до тайни на НАТО и ЕС.