Категорично няма чистка в Министерство на отбраната. Освободени са трима души по взаимно съгласие, а дори в момента продължават да работят като директори на дирекции членове на политическия кабинет на бивши министри, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов по време на своята първа пресконференция.

27 души са били временно назначени на овакантени длъжности, а след това са продължили работата си в Министерството, като техните договори няма да бъдат ревизирани на този етап и ако изпълняват задълженията си, ще останат на работа, гарантира Найденов.

Той отново представи новите си приоритети, сред които осигуряването на необходимите условия за изпълнение на конституционните задачи и съюзните ангажименти на страната ни, трансформация и модернизация на въоръжените ни сили, възстановяване на престижа и достойнството на военнослужещите, грижата за техните семейства, спирането на пенсионната реформа.

Песимист съм по отношение на възможностите Министерство на отбраната да получи по-големи средства след актуализацията на бюджета. Зная нерадостното състояние на бюджета, подчерта Найденов.
Той припомни, че задълженията на министерството са част от проблема и че представляват голям дял в общия обем на задълженията.

Що се отнася до бюджет 2014 Найденов настоя, че ще държи той да бъде в размер на 1,5% от Брутния вътрешен продукт, което е минимумът, необходим, за да работи министерството на ниво.

Найденов разкри, че се отменят реорганизациите на бригади Пловдив, авиобазата в Безмер, което ще доведе до спасяване от съкращения на над 500 души.
Отлага се и процедурата по закриване на седем бази на бригада „Логистика", като по този начин близо 700 души по-плавно ще бъдат освободени от работа.

Съветът по отбрана е взел решение и за възстановяване на батальона във Враца, което ще даде работа на около 250 военнослужещи.

Още днес ще разпоредя заповед за спиране на всички дарения на частни лица, обяви Найденов.
Той допълни, че са изпратени до Министерство на финансите данни за възстановените средства за ползване на летални апарати на вонно-въздушните сили, които са в размер на 160 000 лв. от 812 000. Поискал съм ги, защото са крайно необходими, подчерта той.

Ще бъде направен и цялостен одит на всички 11 търговски дружества към Министерството, за да се установи в детайли тяхното състояние.
До края на следващата седмица ще се проведе следващото заседание на Обществения съвет, който Ангелов подчерта на няколко пъти, че желае да запази.