"Синята коалиция" и "Ред, законност и справедливост" са оттеглили предложението си за увеличаване на акциза върху алкохола.

Това съобщи Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, в интервю за предаването на БНР „Нещо повече".

Тя обясни, че след като предложението бъде оттеглено, утре парламентът няма да гласува увеличени на налога.

След като предложенията на Синята коалиция и от РЗС бъдат оттеглени по въпроса с акциза, просто няма какво да се гласува, т.е. няма да има увеличаване на ставката на акциза на алкохола, каза Стоянова.

По отношение на акциза за хазарта Стоянова посочи, че там също има две предложения - на РЗС и на Синята коалиция, като тези предложения не са оттеглени.

Утре в зала може да се гласува повишаване на акциза на хазарта съответно на 15%, колкото са предложенията и на двете групи, обясни още Менда Стоянова.

Яне Янев днес е провел индивидуална среща с премиера Бойко Борисов. Двамата са се уточнили по проблема с акцизите - да се запази акциза за концентрирания алкохол и акциза за бирата и да се увеличи акциза за хазарта на 15%.

РЗС обаче запазва предложението си за увеличение на акциза на твърдия алкохол и на бирата, уточни лидерът на партията Яне Янев.

По тези три мерки имаме консенсус и разбрахме, че освен РЗС и колегите от Синята коалиция, ГЕРБ и Атака също ще ги подкрепят, каза депутатът.