Не изоставаме в усвояването на еврофондовете спрямо другите членки на ЕС. Това успокои вицепремиерът Томислав Дончев по време на парламентарния контрол.

Темата за еврофондовете поставиха от ДПС, като изтъкнаха,че целта на този въпрос не била да си мерят еврофондовете, а имало забавяне в усвояването на средствата от ЕС.

Над 73% сме обявили от целия бюджет на програмите. Над 160 процедури са за около 12 милиарда евро. През 2007-2013 под 7% са договорените средства. 28,82% са договорени към момента. Над два пъти са изплатените пари към момента в сравнение с предходния период.

Изоставаме спрямо собствените си амбиции, заяви Томислав Дончев. Аз искам повече, подчерта той.

То призна, че все пак имало забавяне по някои мерки, но тъй като те се затваряли през 2016-2017 г., той вярва, че процесът ще приключи нормално.

Томислав Дончев отчете законодателния напредък в сферата. 11,7% са договорени по ОПРСР, а разплатените са 5,5%. Няма опасност да загубим пари от ЕС през тази и следващата година, стана ясно от думите му.
Трябвало вече да се мисли за ефекта от всяка инвестиция.

България започна лошо предния програмен период, коментира Томислав Дончев. Убеден е, че ще наваксаме. Настоящият програмен период сме стартирали по-добре и Дончев вярва, че на финала му ще сме сред първите.

Можем го и ще успеем, увери вицепремиерът.