Нито един месец не е спокоен по отношение на мигрантския натиск от Турция към България и затова визитата на премиера Борисов в Истанбул е от изключително значение за страната ни. Това заяви външният министър Даниел Митов пред БНТ.

България ще търси сътрудничество от турските власти, за да се прецизират някои практики по охраната на границата, поясни той. Оградата по границата с Турция ще бъде завършена сто процента, увери дипломат номер 1 на България.

Той даде пример, че не може домашни животни, оставени без надзор на по-малко от 50 метра от браздата или нощен риболов край границата да се наричат ''граничен инцидент", а 100 или 200 души на границата да не се приемат за такъв.

Междувременно правителството ще гласува по-късно през деня промяна в устройствения правилник на агенцията за бежанците, която позволява обособяването на помещения от затворен тип в бежанските центрове. Повод за това станаха безредиците в неделя вечерта в бежанския център в Харманли, където над 800 мигранти се съпротивиха на 50 полицаи, които искаха да върнат реда в центъра. Мигрантите изпотрошиха патрулката. Там вече има вечерен час и засилен полицейски контрол.

От Агенцията за бежанците са подготвили и промени в Закона за убежището, които предвиждат определянето на зони за придвижване на лицата в процедура по предоставяне на международна закрила.

Европа трябва да действа като едно цяло, за да се справи с мигрантската криза, а Европейският съюз вече се оформя като територия с ясни външни граници, каза Митов.

"Премиерът Борисов реши да предприеме определени стъпки в двустранните ни отношения с Република Турция. По никакъв начин България не е правила друго, освен да защитава ЕС и общата европейска миграционна политика, но в същия момент ние не можем да си позволим да не обръщаме внимание на рисковете и опасностите както в двустранен план, така и в рамките на ЕС. Не може премиерът да бъде критикуван за това, че има активен двустранен диалог с Република Турция", каза той.

Според българския външен министър, членството ни в НАТО и ЕС не отменя функциите на националната държава и това е ясно. Ние сме длъжни да го направим, за да осигурим собствената си сигурност, а и сигурността на всички останали държави-членки на ЕС. "В момента Европа е свършила много работа. Лошото е, че се събуди, след като кризата вече беше не само узряла, а и беше се превърнала в заплаха. Тогава започнаха да се вземат мерки", допълни Митов.