Засега е преодолян проблемът с попълването на съставите на секционните избирателни комисии. Това заяви пред БНР Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда.

Тя посочи, че към момента съставите на СИК се попълват и процесът върви. Преминава се към ваксинация на членовете на комисиите.

По повод заявленията от извънпарламентарни формации за разгръщане на широки мрежи от наблюдатели и застъпници в секциите Ефтимова изрази съмнение, че ще може да бъде спазвано разписаното в здравния протокол разстояние от 1,5 м между присъстващите в помещението.

Тя посочи, че стандартната класна стоя у нас е 40-50 кв. м и подобно струпване ще застраши изискваната дистанция.

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

Външно министерство покани международни наблюдатели за изборите

От МВнР подчертават, че гарантирането на честни избори е приоритет за страната

"Конкретно при броенето сме били свидетели как се струпват хора, за да гледат отчитането на гласовете. Много трудно би могла да се спазва тази дистанция от метър и половина", категорична бе Ефтимова.

От Института за развитие на публичната среда са предложили да отпадне фигурата на политическия представител и да остане само застъпникът. Засега обаче няма отклик.

Ефтимова обясни, че се очакват допълнителни разяснения от ЦИК по здравния протокол, включително в методическите указания, кои ще са отговорните лица за спазването на предписанията.

Отровното трио прави мрежа за честни избори

Отровното трио прави мрежа за честни избори

Кани на работна среща основните извънпарламентарни сили