България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, защото такива преговори изобщо няма. Това заяви пред БНР бившият заместник-министър на външните работи и дипломат Милен Керемедчиев. Думите му са по повод факта, че страната ни не подкрепя преговорната рамка на Скопие за присъединяване към ЕС.

Той посочи, че в момента в Евросъюза се преговаря за вземане на решение за започване на разговори за еврочленство на С. Македония и Албания.

Според него бъдещето на двете страни като европейски членове е много далеч във времето и ще има още много препятствия, които трябва да минат.

По думи на Керемедчиев позицията на България "се истеризира" по политически причини в Северна Македония.

Той заяви, че ВМРО-ДПМНЕ оказват огромен натиск на македонското правителство и премиерът Зоран Заев е започнал да се поддава, използвайки риторика, която е по-близка до общото настроение в страната му.

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

МВнР: С наследен тоталитарен исторически наратив РСМ няма да намери подкрепа от България

Време е правителството на РС. Македония да се откаже от манипулативната теза

Според Керемедчиев е обясним натискът над страната ни от Германия, която е председател на Съвета на ЕС до края на годината.

Той посочи, че Германия и канцлера Ангела Меркел изживяват своята лебедова песен, тъй като след 9 месеца ще има нов председател на християндемократите на мястото на Меркел, както и нов канцлер. Керемедчиев подчерта, че всички кандидати за нейния пост са много по-крайни и не толкова дипломатични в своето отношение към разширяването на ЕС.

"Германия и Меркел искат това председателство да бъде запомнено с пробив в много политически отношения - дали отпушването на решението за Спасителния фонд и за бюджета на ЕС, дали за разширяването на ЕС към Балканите. Натискът идва и по вътрешнополитическа линия по отношение на германската политика", коментира бившият зам. външен министър.

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Зоран Заев: Има неща, за които не се преговаря

Османи отказа да прогнозира изхода от разговорите между София и Скопие

По негови думи България допуска две основни грешки. Той посочи, че артикулираме неясно причините си за решението за непродължаване на преговорите, защото няма вето.

Керемедчиев посочи, че комуникацията с европейските институции върви много трудно, тъй като македонските власти много по-умело от нас изказват своята позиция.

Втората грешка по негови думи е, че вицепремиерът Красимир Каракачанов е оставен да се изказва "доста своеволно в медиите и не допринася за смекчаване на тона, поне от страна на България".

Керемедчиев определи изказванията на силовия ни министър като високомерни и пренебрежителни към Скопие, поради което нагнетяват напрежението.

Той бе категоричен, че тези две грешки трябва да се отстранят, за да има България диалог със Северна Македония.

Заев посяга на Св. Климент Охридски пред ЕС и ООН
Обновена

Заев посяга на Св. Климент Охридски пред ЕС и ООН

Като доказателство, че "македонците и македонският език са вписани в съкровищницата на световните народи и езици"

Припомняме, на 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

В споразумението за асоцииране на Северна Македония с ЕС има клауза, че Скопие трябва да спазва сключените споразумения със страните членки и Договора за приятелство с България, така че София не иска нищо ново.

След позицията на България за отлагане на началото на европреговорите с Македония министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че не е разочарован от решението на България и Скопие иска още днес да продължи преговорите със София. По същото време председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски настоя, че България не трябва да блокира за еврочленството, а да признае македонското малцинство.