Допълнителна подкрепа за работа на земеделските производители, местната власт и средния и дребен бизнес. За това настояват от ПП "Обединени земеделци".

Те посочват, че е важно да се осигури безпроблемно придвижване на земеделската техника заради настоящите агротехнически мероприятия и допълват, че продължаването на земеделското производство изисква безпрепятствен достъп до агроаптеките и до агроцентрове в страната.

За оцеляването на земеделския бранш е необходимо също така да не се допуска забавяне или намаляване на субсидиите на фермерите, смятат още от партията.

По тази причина "Обединени земеделци" искат да се осигури достъп до безлихвени кредити за земеделските производители, а също при възможност да се финансира до 60% от заплащането на работещите в земеделските стопанства.

Земеделци зоват да не превръщаме борбата с коронавируса в игра на глада

Земеделци зоват да не превръщаме борбата с коронавируса в игра на глада

Искат да работят при "специфичен режим на карантина"

Според тях трябва да продължи работата на кооперативните пазари за земеделска продукция, тъй като затварянето им поставя на изпитание родните производителите.

"В условията на увеличаваща се безработица и ограничени доходи е необходимо да се даде приоритет на търговските практики, които стимулират скъсяването на веригата от производител до краен клиент. Това ще спомогне за предлагането на по-ниски цени на земеделската продукция, ще е фактор за ограничаване на спекулата и не на последно място, ще позволи на производителите да получат по-добри приходи от своята дейност", посочва се още в позицията на партията.

"Обединени земеделци" отново призовават в големите търговски вериги и супермаркетите минимум 50% от селскостопанската продукция в свеж и в преработен вид да е българско производство.

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Задължават магазините да зареждат само български продукти?

Танева призовава за национално отговорно мислене

Те предлагат и да се създаде антикризисен фонд във всяка община, който да се финансира с отчисления от местните данъци и такси, както и да се въведе платформа за електронно управление на агросектора - освен чрез дистанционна комуникация и подаване на документи по електронен път, да се организира и реализацията на земеделската продукция чрез система от онлайн борси и тържища.

От партията настояват и да не се допуска спиране на финансирането на стартирали проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Земеделци не могат да продадат продукцията си заради коронавируса

Те са принудени да намалят цените заради спад в търговията