България и Германия ще си сътрудничат в намирането на зелени практики. За това се договориха заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Йоахим Руквид, президент на Асоциацията на германските фермери и президент на КОПА.

На срещата Кръстева посочи, че акцентът в бъдещата Обща селскостопанска политика е опазването на околната среда.

Досегашните зелени директни плащания влизат в т.нар. "условност за получаване на директни плащания" и следва новите еко схеми да надграждат сегашното ниво. Двамата бяха единодушни, че новите зелени изисквания не трябва да затрудняват фермерите, за да са атрактивни за прилагане, тъй като в предложението на ЕК за регламент новите екологични практики са задължителни за държавите членки, но доброволни за земеделските стопани.

Не се разбрахме с ЕК за селскостопанската политика след 2020 г.

Не се разбрахме с ЕК за селскостопанската политика след 2020 г.

България иска да се запази прилагането на преходната национална помощ

Според Кръстева е важно да се запази преходната национална помощ след 2020 г. и да бъде увеличен бюджетът за обвързана подкрепа, за да се поддържа стабилност в подкрепата на земеделските стопани.

От своя страна Йоахим Руквид заяви, че Германия настоява за 2-годишен преходен период със запазване на същите правила и схеми.

Зам.- министърът се срещна и с Герхард Шветйе, президент на Селскостопанската камара на Федерална провинция Долна Саксония в германския град Хановер. Двамата се договориха за обмен на опит в областта на селското стопанство.

България и Германия имат много допирни точки в областта на земеделието, изтъкна Кръстева и допълни, че страната ни би взаимствала от Германия добри практики чрез обучение на български експерти.

От своя страна Герхард Шветйе изрази готовност за съвместна работа.

МЗХГ не смогва на общините по Програмата за селските райони

МЗХГ не смогва на общините по Програмата за селските райони

Поисканите средства са 2,5 повече над възможния бюджет