Ще иницирам среща с кмета на София Йорданка Фандъкова и общинските съветници относно състоянието и бъдещето на Топлофикация София. Това заяви в парламентарната икономическа комисия министър Драгомир Стойнев в отговор на въпрос на депутата от левицата Георги Кадиев.

Кадиев посочи, че задълженията на софийското парно към БЕХ са за над 500 млн. лв. като само за газ те са над 100 млн. лева.

Стойнев отбеляза, че БЕХ и Министерството на икономиката и енергетиката имат нужда от този половин милиард сега и веднага. Министърът дори заяви, че вариант пред Топлофикация София е някой да изкупи дълговете й да я получи като част от процедура по приватизация или на такава за концесия. В тази връзка министърът не посочи дали има частен интерес за "топлото" в София.

По време на изложението си Стойнев не пропусна да направи и лек политически намек, като попита: колко кметове на ГЕРБ трябва да се изредят в София, за да може Топлофикация София да започне да си плаща дълговете?

Припомняме, че по-рано тази есен задълженията за природен газ на столичната Топлофикация бяха прехвърлени от Булгаргаз към Българския енергиен холдинг. Тогава общинските съветници от ГЕРБ заявиха, че може би се готви скрита приватизация на дружеството.

За „Южен Поток"

Утре министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще има работна закуска с еврокомисяря по енергетиката Гюнтер Йотингер в Брюксел, заедно със енергийните министри на страните, през които преминава „Южен поток".
Стойнев, който беше председател на социалната комисия в миналия парламент заяви, че ще защити проекта пред Йотингер, „ защото той преминава през най-бедния регион ,не само в България, но и в целия Европейски съюз". Освен това проектът дава и диверсификация на маршрутите за доставка на синьото гориво, която е от изключително важно значение.

Контролът върху концесиите ще бъде затегнат

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на редовния вече блиц контрол провел се в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

Предвижда се, преди сключването на концесионен договор, за площадките, на които ще се добиват различни природни ресурси, да има задълбочена инспекция на Министерството на околната среда и водите, Министерството на труда и социалната политика и Главна инспекция по трудна.

Сред промените които се предвижда в закона за подземните богатства се предвижда концесионер, който след подписването на концесионен договор с държавата не започне да добива материали, то този договор да бъде прекратен.

Министър Стойнев заяви, че фирмите, добиващи води - минерални и пресни, ще бъдат подложени на нова проверка за състава на водата. В голяма част от тези води има редки земни елементи и те в момента се извличат от концесионерите, без за това да плащат отделно. Очаква се да се правят анализи на водата, които да доказват такива елементи, каза още Стойнев и допълни, че някои от тях ги има в много малко страни по света.
Към момента от планирани 40 млн. лв. постъпления от концесионни такси държавата е събрала над 70 млн. лв., допълни Стойнев.

Агенция по приватизация ще се свие

Икономическият министър посочи, че предстоят сериозни съкращения в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Очаква се от общо 105 души щат той да се свие до 40. Това обаче няма да е единствената промяна за АПСК. Агенцията ще трябва да напусне сградата, в която се намира сега на ул. „Аксаков", като там ще се нанесе звеното „Големи данъкоплатци" на Националната агенция по приходите.

БСП ще подкрепи предложението на Сидеров за рестарт на АЕЦ „Белене"

БСП ще подкрепи предложението на лидера на Атака Волен Сидеров за рестарт на проекта АЕЦ „Белене". Това заяви депутатът от Коалиция за България Желю Бойчев. Организирахме референдум и продължаваме да сме на позицията, че тази мощност ни е необходима, допълни Бойчев. Той заяви, че БСП ще направи това въпреки че все още в Министерски съвет нямат оценка на проекта.

Бойчев обаче посочи, че другото предложение на Атака за одържавяване на ЕРП-тата няма как да бъде подкрепено, защото в страната ни има пазарна икономика.