Предстои публично обсъждане на тол таксите за превозвачите. За това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод изявления на представители на автобусния бранш, че искат да останат на винетка вместо на тол такса при движение по републиканската пътна мрежа след 16 август.

Екип на Световната банка разработва варианти за тарифиране, които предстои да бъдат предложени за публично обсъждане, посочиха от Министерството.

Създават звено "Национално ТОЛ управление" към АПИ

Създават звено "Национално ТОЛ управление" към АПИ

Дейността на ТОЛ управлението се финансира с 2 млн. лв.

Те увериха, че са отворени за предложения, тъй като целта е да се постигне удовлетворяващо решение за всички заинтересовани страни.

От МРРБ подчертават, че са институция, която отстоява принципа на пълна прозрачност и публичност, поради което са готови за дебати по темата.

Около 60% от пътищата ще се включват в тол таксата

Около 60% от пътищата ще се включват в тол таксата

Ишев коментира, че този обхват ще се разширява и е нормално да включва и тунели

Очакванията са новата система за таксуване да осигури по-високи приходи. Те ще бъдат инвестирани изцяло в модернизация на пътната инфраструктура, посочват от Министерството и допълват, че това ще осигури по-голяма безопасност, комфорт и сигурност при пътуване, както и по-ниски експлоатационни разходи за фирмите, които осъществяват междуградски превози.