Трябва да приключи докладът на Световната банка и тогава се очаква да се реши каква би била цената на уикенд винетката и ТОЛ таксите. Това заяви Станислав Иванов от Комисията по транспорт в ефира на Нова.

Очаква се уикенд винетките да обхванат дните петък, събота и неделя.

Въвеждаме уикенд винетка
Обновена

Въвеждаме уикенд винетка

Винетката ще струва около 10 лв.

На въпрос очаква ли се въвеждане на еднодневни винетки в България, Иванов отговори, че такъв тип винетки няма никъде в Европа. По думите му тя би могла да бъде несъпоставима със седмичната винетка, защото разходите, които се правят по издаването и разпространяването на винетки са далеч по-големи.

ТОЛ таксите, отбеляза Иванов, ще обхванат автомагистралите, както и първи, втори и трети клас пътища. Той посочи, че в момента един транзитно преминаващ камион през България плаща 12 евро, а в Европа плащат от 60 евро нагоре. ТОЛ таксите ще засегнат единствено тежкотоварните камиони и автобусите и по никакъв начин няма да се касаят до леките автомобили, увери Иванов.

Купуваме електронни винетки по интернет и пос-терминали

Купуваме електронни винетки по интернет и пос-терминали

По тарифирането на тол-системата ще се работи в партньорство с превозвачите

Останалите автомобили под 3.5 тона ще продължат да използват електронна винетка, а товарните камиони над 3.5 ще плащат ТОЛ такса. Който има винетка, би могъл спокойно да пътува по пътищата, успокои той.

На въпрос какво би могла да свърши Комисията по транспорт в Народното събрание относно исканията на Николай Колев - Босия, той отбеляза, че всички народни представители в парламента са обезпокоени за живота и здравето на Колев и лично всички са го помолили да прекрати протеста си.

Иванов припомни сигналите на Босия и посочи, че от Комисията нямало какво да направят относно неговите искания. Той увери, че Комисията по транспорт работи и се бори срещу реални действия на корумпирани служители.

Босия с ултиматум - до утре решение за оставката на Московски

Босия с ултиматум - до утре решение за оставката на Московски

Стачката на Босия зависи от депутатските решения

Припомняме, на 12 юни Николай Колев - Босия обяви, че започва безсрочна гладна стачка в знак на протест срещу това, че уволнени за корупция служители на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" са възстановени на работа. Той предприе крайната мярка, след като предишните му опити да привлече вниманието на институциите и на гражданите към проблема не дадоха резултат.

Николай Колев-Босия е в гладна стачка вече близо 40 дни. Той протестира ежедневно. През изминалите почивни дни Босия остана в дома си, за да стабилизира здравословното си състояние.

Колев е вече с инвалиден стол, тъй като изтощението не му позволява да ходи.

На 5 юли президентът Румен Радев се обърна към Босия с призив да прекрати гладната си стачка. "Корупцията никога няма да бъде преборена с пасивност и примирение, тя изисква гражданска мобилизация и почтеност, за която Вие давате пример. Съзнавайки това, Ви моля да прекратите Вашата гладна стачка, която успя да привлече вниманието на обществото към проблема. Сега на ход са институциите. България има нужда от Вас", написа президентът в социалната мрежа Facebook. Това обаче не възпря Босия да продължи гладната си стачка.