Автомобилите над 3,5 т ще могат да плащат предварително тол такса за заявен маршрут.

При предварителното плащане ще се издава маршрутна карта, която позволява на тежкотоварното превозно средство да премине еднократно разстояние в обхвата на платената пътна мрежа от начална до крайна точка, с допълнителни, предварително посочени междинни точки, които не могат да бъдат повече от четири.

Това предвижда приетата от правителството Наредба за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесена система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние.

Около 60% от пътищата ще се включват в тол таксата

Около 60% от пътищата ще се включват в тол таксата

Ишев коментира, че този обхват ще се разширява и е нормално да включва и тунели

Припомняме, че от 1 януари 2019 г. хартиените винетки ще бъдат заменени с електронни, като цените няма да бъдат променяни.

За леките автомобили се въвежда и уикенд винетка, която ще важи от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя на същата седмица. До 16 август винетка ще трябва да имат и водачите на тежкотоварни автомобили, а след тази дата те ще плащат тол такса.

Без нови такси за мостове, тунели или планински проходи

Без нови такси за мостове, тунели или планински проходи

След въвеждането на електронната винетка и тол системата

Маршрутна карта могат да използват водачите на автомобили с тегло над 3,5 т, които не разполагат с бордово устройство или такова за спътниково позициониране, с което да се проследи изминатото разстояние. Това се отнася и за тези, които не са сключили договори с доставчик на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние или с доставчик на декларирани данни.

Маршрутна карта може да бъде купена не по-рано от 7 календарни дни преди датата на пътуването. Тя е валидна за срок от 24 часа от декларираната начална дата и час на пътуването. Картата може да бъде закупена по електронен път, чрез картово разплащане на терминали за самотаксуване или в пунктовете за продажба.

Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Купуваме е-винетки онлайн от 17 декември

Хартиените винетки ще могат да се преобразуват в електронни

Размерът на тол таксата ще се определя въз основа на заявените начални, междинни и крайни точки на пътуване. Така ще се позволява и преминаването по платените републикански пътища при временна невъзможност да се ползва вече монтирано бордово устройство.

Системата ще изчислява автоматично дължимата такса за изминат участък, то тя ще се плаща предварително, според данните за превозното средство, маршрута и планираната дата на пътуване.

Тол таксата за автомобили с тегло над 3,5 т ще се начислява в зависимост от действително изминатото разстояние, което ще се определя с точност до 100 метра.

ТОЛ системата тръгва от януари 2019 г.

ТОЛ системата тръгва от януари 2019 г.

Ивайло Московски разкри подробности

Нивата на тол таксите ще се променят според екологичните категории на моторните превозни средства.

Предвижда се възможност при промяна на регистрационния номер на лек автомобил тя да бъде заявена в централното или в областните управления на Агенция "Пътна инфраструктура", или по електронен път до 3 работни дни.

Цените на уикенд винетката и ТОЛ таксите зависят от Световната банка

Цените на уикенд винетката и ТОЛ таксите зависят от Световната банка

В България тировете плащат 12 евро, а на запад над 60

В срок до 2 работни дни от получаване на заявлението новият регистрационен номер се отразява в електронната система за издадените електронни винетки след справка в Националния регистър на пътните превозни средства.

В случай на неправилно декларирани данни, се счита че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса.

Въвеждаме уикенд винетка
Обновена

Въвеждаме уикенд винетка

Винетката ще струва около 10 лв.