Законът за създаване на Националната агенция по сигурност бе обсъден в правната комисия на парламента с участието на ръководствата на МВР и Агенцията за финансово разузнаване.

Предстои обсъждането да продължи на следващо заседание с представители на прокуратурата и други институции с отношение към сигурността.

Най-дискутирани бяха фукциите на агенцията и статута на служителите й. Според проектозакона, агенцията няма да има разследващи функции. Такава позиция застъпи и Борислав Ралчев от НДСВ - агенцията да осъществява оперативно - издирвателна, а не разследваща дейност.

„Въпросът дали служителите трябва да имат полицейски правомощия както служителите на МРВ - за задържане и обиск опира до въпроса за статута", поясни Ангел Найденов, един от вносителите на законопроекта.

Проектът предвижда служителите да са под разпоредбите на Закона за отбраната и въоръжените сили, но не е изяснено дали в случай на нарушение те ще бъдат под санкцията на военна прокуратура и военен съд.

Ръководството на МРВ няма колебания, че създаването на агенцията ще е полезно - каза зам-министърът Камен Пенков. Той поиска да бъдат разгледани и предложенията за промени в НПК и закона за МВР.