Съвременните предизвикателства пред сигурността изискват общ европейски подход в сферата на научните изследвания и отбраната, който да се гради върху потенциала на всички държави-членки на ЕС.

Тази позиция споделят държавният глава Румен Радев и генералният директор на Airbus Defense and Space Дирк Хоке. Възможностите за интеграция на българската отбранителна индустрия и наука в перспективни общи проекти в рамките на ЕС са водещите акценти на срещата.

Индустриалното сътрудничество е фактор за отстояване на позициите на Европа в изследването на космоса, иновациите, наблюдението на климата и опазването на природата. Другата важна сфера, където Европа трябва да търси единодействие е в сферата на сигурността, включително създаването на нов общ европейски изтребител, беше подчертано по време на разговора.

По думите на Румен Радев със своя опит и доказана експертиза, българските инженери и софтуерни специалисти могат да предложат най-добрите условия за реализация на общите европейски проекти в тези области.

Отказът на Германия от F-35 за сметка на Eurofighter дразни партньори в НАТО

Отказът на Германия от F-35 за сметка на Eurofighter дразни партньори в НАТО

Lockheed Martin предупреждава, че "ретроградната стъпка" застрашава отбраната

"България е готова да подкрепи проекти, които дават възможност българските учени да остават в страната ни и да получат тук възможност за своята професионална реализация", подчерта държавният глава.

Радев отбелязва възможността България да засили партньорството си с Airbus за модернизиране на системите за наблюдение на реките и язовирите у нас за предотвратяване на наводнения, за опазване на горските масиви и в борбата с незаконната сеч.

Дирк Хоке откроява перспективите за задълбочаване на сътрудничеството с България и при охраната на външните граници на ЕС чрез предоставяне на съвременни интегрирани системи за наблюдение и контрол и предотвратяване на трафика на хора и нелегалната миграция.

За иновациите нямало вече малки и големи държави според Румен Радев

За иновациите нямало вече малки и големи държави според Румен Радев

Според него успех има там, където те намират подкрепа в обществото и властта