Министър-председателят Бойко Борисов връчи подписаните 34 договора на кметове на малки общини.
Те са за над 87,9 млн. лв. и са по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

На официалната церемония в МС присъстваха изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие" Калина Илиева, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, министърът по еврофондовете Томислав Дончев и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Тази програма е на 15% усвояемост, заварили сме я на 3.5%, изтъкна пред кметовете Борисов. Той очаква в следващите месеци усвояемостта на средствата по Програмата за развитие на селските райони да стигне 50%.

Това са пари, които отиват пряко в малките общини, подчерта министър-председателят, като си пожела до края на мандата 100% от предвидените средства по програмата да бъдат усвоени.

Той припомни на кметовете, че правителството ги е облекчило значително в кандидатстването по европроекти. Последното решение на МС в тази насока е да се освободят от ДДС проектите.
Това е една антикризисна мярка, която работи много добре, категоричен е премиерът Борисов.

Освен това от следващата седмица започват авансовите плащания по проектите по програмата.

Внимавайте с обществените поръчки, обърна се към кметовете Бойко Борисов. Той ги посъветва да осъществяват проекти "без братя, сестри, роднини, кръгове, кръгчета - за да не се червим заедно", когато ЕК провери как се осъществяват те в края на годината.

Той каза още на кметовете, че Томислав Дончев винаги е на тяхно разположение. Когато подготвят проект, да се съветват с него по няколко пъти, за да може проектът да е изряден и след това да бъде одобрен.

Земеделският министър Мирослав Найденов обясни от своя страна, че подписаните днес проекти са за социални услуги - домове за възрастни хора и детски домове.
Програмата за развитие на селските райони е програма за повишаване на жизненото равнище в изостаналите райони, изтъкна той.

"Това не са само инвестиции в публична инфраструктура. Това е инвестиция хората да живеят по-добре в тези райони", коментира и Томислав Дончев.

Имате повод за радост, но трудното започва сега, каза още той. Дончев посъветва кметовете да контролират реализацията на проектите, както и как се разходват отпуснатите средства.

24 общини имат шанс да променят своя облик, заяви Гинка Чавдарова от НСОРБ. Научихме много уроци от САПАРД, допълни тя. Трябва да мислим как по-успешно да осъществим проектите си, заяви Чавдарова.