Безвъзмездно предоставяне за управление на част от групова археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на община Приморско за срок от 10 години. Това решиха в МС.

Скалното светилище "Беглик Таш" попада в поземлен имот с обща площ 56794 кв. м. по кадастралната карта и кадастралните регистри на град Приморско, област Бургас. Това ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект.

Проучването на обекта е започнало през 2002 г. "Беглик таш" е тракийско скално светилище.

Топонимът на името идва от турски език, като "беглѝк" означава "данък в натура за феодалния владетел (бей) в Османската империя", а "таш" - камък.

Според екипа от археолози - най-ранните артефакти датират от VII - V век пр. Хр. в късната Бронзова епоха, а тези от по-късни епохи от IV - II век пр. Хр. до IV век сл. Хр. Поради огромният мащаб на светилищната територия е трудно светилището да бъде датирано еднозначно. Голяма е вероятността сакралното място да е много по-ранна датировка - още от Новокаменната или Каменно-медната епоха.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Исторически музей Приморско.

Уникална за България археологическа книга излезе от печат

Уникална за България археологическа книга излезе от печат

Книгата на проф. Николай Овчаров за Перперикон събира 16-годишен археологически труд