Осем Общински избирателни комисии вече предадоха протоколите от изборите за повторна обработка в Централната избирателна комисия.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова очаква всички документи да са постъпили до края на утрешния ден.

Според нея Комисията ще успее в срок да обработи постъпващите документи. Тя увери, че няма забавяне.

"Ние говорим все пак за местни избори, ако се върнем назад към изборите през 2015 г. и 2019 г. Сега в ранния следобед колегите от столичната ОИС ще са готови. При положение че има 3-4 вида избори в София, а не един, естествено, че и времето е 2-3-4 пъти повече от едни национални избори", посочи тя и подчерта, че няма забавяне, когато се сравняват едни местни избори с местни избори, а не местни с национални избори.

Нейкова поясни, че всички общински избирателни комисии трябва да дойдат до края на 31 октомври.

С едва 4 гласа село край Кърджали избра кмет

С едва 4 гласа село край Кърджали избра кмет

Куриозният случай е от село Яребица

Запитана какво ще следва на втория тур, ако днес ВАС се произнесе за машинното гласуване, тя заяви, че в зависимост от решението ЦИК ще предприеме необходимите действия съобразно указанията.

Осем общини са предали протоколите си в ЦИК.

По данни на преброителя "Информационно обслужване", въведени от протоколите на общинските избирателни комисии, на първи тур над необходимия праг от 50% минават кметът на Бургас Димитър Николов от ГЕРБ, а Живко Тодоров от ГЕРБ отново поема Стара Загора. Досегашният кмет Станислав Владимиров печели в Перник, докато кметът на ГЕРБ Калин Каменов отново ще седне на кметския стол във Враца.

Две секционни избирателни комисии все още не са дошли в "Арена София"

Две секционни избирателни комисии все още не са дошли в "Арена София"

Най-много грешки има в отчитането на неизползваните бюлетини

В Кърджали Ерол Мюмюн е новият кмет от ДПС. В Ямбол пък печели досегашният кмет Валентин Ревански. Настоящият градоначалник на Монтана Златко Живков получава пореден мандат. Дарин Димитров - досегашният кмет от ГЕРБ, остава на поста в Търговище.

В останалите областни градове ще се проведат балотажи.

На първия тур повече от 50% получават и кметове на редица по малки градове, като Гоце Делчев, Симитли, Кресна и Ботевград, където няма да има втори тур.