Трите български кораба продължават да са задържани на пристанището в Констанца. Все още няма официален документ, който да посочва на какво основание те са задържани. Има обаче неофициална информация от Министерство на външните работи, че е повдигнато обвинение към собствениците на трите кораба, но в тази информация липсва правно основание. Това каза на брифинг заместник-министърът на земеделието Георги Събев след среща с представители на рибарските групи и всички засегнати страни по случая със задържаните български рибари преди дни в Румъния.

От думите му стана ясно, че се очаква официален документ.

Капитаните на задържаните кораби в Румъния искат оставката на шефа на ИАРА
Обновена

Капитаните на задържаните кораби в Румъния искат оставката на шефа на ИАРА

Според рибарите доц. Ваня Стаматова е некомпетентна

"Когато имаме такъв документ, ще съдействаме на засегнатите страни и при необходимост ще сезираме компетентните европейски институции", заяви Събев.

В отговор на изпратена от българските власти грама в момента в Румъния тече прокурорска проверка.

По наша оценка тези кораби са осъществявали законна дейност в общностни води на Европейския съюз в Черно море, категоричен е Георги Събев.

Той припомни, че подобен случай е имало преди повече от 11 г., а през декември 2022 г. Европейският съд по правата на човека е излязъл с решение, съобразно което румънската страна нерегламентирано е отнела възможността на български риболовен кораб да осъществява дейност в акваторията на Черно море.

Задържаха български кораби в Румъния за незаконен улов

Задържаха български кораби в Румъния за незаконен улов

Нашите плавателни съдове са ловили акула, очаква се информация от ИАРА

Министерство на земеделието има информация за задържани и иззети рибни запаси и инвентар. Капитаните на корабите вече са в България. Всички документи от проверката на българските кораби трябва да пристигнат у нас в 7-дневен срок.