"Сладкодумци живеещи около жълтите павета в София, по думите им гласоподаватели на "Демократична България", научени през годините, че на почивка се ходи безплатно, скочиха в защита на ветото на Президента на текстове от Закона за устройство на черноморското крайбрежие.".

Това са написали от Национална асоциация "Българско Черноморие" в отворено писмо. 

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Президентът наложи вето върху Закона за Черноморското крайбрежие

Има рестрикции за дивото къмпингуване, но не е казано къде е възможно то

Те определят като странни аргументите за налагане на вето от Президента Румен Радев върху текст от Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Според асоциацията, промените в ЗУЧК, дава възможност за опазване на околната среда, развитие на дребния бизнес и ограничаване на нелоялната конкуренция.

Според тях фрапиращото неразбиране на закона и агресивното му преиначаване от омбудсмана било причина на България да се гледа, като на безплатна дестинация за морски туризъм.

"За тази година само от Румъния, Германия, Украйна, Чехия, Албания, Полша и Молдова, а за догодина сигурно и за цяла Европа и Азия. В момента се окупират плажове, горички и частни имоти по Черноморието ни с луксозни кемпери, каравани и палатки, които дори се дават под наем на чужденци, нямащи възможност да инвестират в катун - бизнеса тази година", пишат от НАБЧ. 

В писмото си те казват: "В България няма безплатни детски ясли и градини, но има безплатно летуване със скъпи кемпери, които са собственост не само на наши "природозащитници", но и на международни такива.".

Радев наложил вето върху забраната за диво къмпингуване от политически инат

Радев наложил вето върху забраната за диво къмпингуване от политически инат

Мотивите му били същите с бели конци според "Българско Черноморие"

Припомняме, промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие определят високи глоби за къмпингуващите на дюни и извън разрешени за къмпиране места, но не забраняват строежите и достъпа до плажа на автомобили. В резултат в събота 7 юли джип затъна на плаж Перла.

В същото време, според промените в ЗУЧК, се освобождават от ограничения къмпингуването и колите върху ембрионални дюни - дюни, които са в процес на формиране. Там често се появяват редки растения, защитени от "Натура 2000". Не се разрешават кемпери и палатки върху зараждащите се дюни, но не се и предвиждат глоби за тях. За палатка върху другите видове дюни (формираните и предимно пясъчни "бели" и обрасналите "сиви") има големи глоби. 

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

"Бетономорие" иска президентско вето върху Закона за Черноморието

Днес в 11,00 часа представители на гражданската група ще внесат исканията си по отношение на Закона за Черноморието

От тази неправителствена организация смятат, че общественият защитник Мая Манолова също е "наляла масло в огъня". Съвсем избирателно от НАБЧ цитират само един пасаж от промените за възможност за обособяване на места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани - чл.10.

Без да извадят целия текст на цитирания чл.10 от асоциацията определят срещата на омбудсмана с представители на "Демократична България" като: "сладкодумните авантаджии". 

И Манолова видя безобразия по родното Черноморие

И Манолова видя безобразия по родното Черноморие

Ще сезира Конституционния съд, ако законът бъде приет

Те цитират изявлението във фейсбук профила на Манолова: "Безобразията по българското Черноморие са най-видими и последователни извършвани. Няма човек, който да не настръхне, когато види поредната сценка на изливане на бетон, поредното обезобразяване на природата, поредното свръхзастрояване.".

Според асоциацията, няма нищо общо между приетия нов текст и разсъжденията на Мая Манолова.

Следващият пасаж от писмото на НАБЧ оставяме без редакторска намеса, тъй като е обиден за няколко гилдии:

"Ето как се стигна до срещата на богатите авантаджии с Мая Манолова. Сладкодумци живеещи около жълтите павета в София, по думите им гласоподаватели на "Демократична България", научени през годините, че на почивка се ходи безплатно, скочиха в защита на ветото на Президента. Наеха озвучителна техника и озвучител, и миналата седмица спретнаха протест. На протеста освен десетината протестиращи, бяха и 10 - 15 журналиста, двадесетина полицая за охрана и Мая Манолова. Викащите сладкодумци авантаджии (без озвучителя) и Мая Манолова разиграха подкрепа за наложеното от Президента алогично вето. Тези хора заляха социалната мрежа с две снимки на два законни строежа като твърдяха, че доказват "презастрояване" на крайбрежието ни. Снимките и лъжите разпространявани около тях не са предмет на промените в закона", пишат от НАБЧ.

Припомняме, снимките в социалната мрежа бяха за строеж на първа линия върху пясъка.

В същото писмо се правят и известни внушения, които може да бъдат определени като непочтени. "Дали това е траен подход за боравене с неистини не е ясно, но е по-добре за всички ни преди да реши някой да се бори да стане кмет на София или да заеме ръководен държавен пост да мине под обстоен медицински преглед", пишат от асоциацията, обявила се за защита на Българското Черноморие.

Те препоръчват, ако има нарушения (касаещи съвсем нови промени в законодателството - б.р.), то за тях да бъде сезирана прокуратурата.

Цитирайки текста на чл. 35 от Конституцията, от асоциацията питат къде в този член на Българската конституция се забранява: "напускането пределите на държавата към Гърция или другаде".

Ето и текстът на член 35:

"(1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

(2) Всеки български гражданин има право да се завръща в страната".

Според черноморската асоциция текстът от закона, върху който беше наложено вето, не ограничава свободното придвижване на хората, тъй като не засяга закона за движение по пътищата, нито разрешава "презастрояване", тъй като не променя строителните закони. Този текст не засягал и екологията, а създавал права и шанс за работа.